X
 
 

Китай с рекорд по ниска раждаемост

882 0
Китай с рекорд по ниска раждаемост
Снимка: Getty Images / Guliver
Краят на "политиката за едно дете" не можа да спре намаляващата раждаемост в Китай, съобщи BBC.

Нивото на раждаемостта е спаднал до най-ниското си ниво от създаването на Китайската народна република преди 70 години - въпреки премахването на "политиката за едно дете", уточнява БГНЕС. Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. - най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро на Китай. Броят на бебетата, родени през 2019 г., спадна с 580 000 до 14,65 милиона.

Китайски рибари ловят дронове шпиони

В първия момент заглавието в китайска държавна медия „Китай награди рибари, уловили чужди шпионски устройства“ изглежда под...

Раждаемостта в страната намалява от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света. Въпреки намаляването на раждаемостта, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., съобщи статистическото бюро. Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда - което води до "естествен прираст" от 3,34%.

През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална "политика за едно дете" - с различни изключения - за забавяне на растежа на населението. Семействата, нарушили правилото, бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти.

Но политиката е обвинявана за тежкия дисбаланс между половете - мъжете все още надхвърлят жените с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 година.

През 2015 г. правителството прекрати "политиката за едно дете" и позволи на двойките да имат две деца. Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната. Експертите казват, че това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство. Повечето хора всъщност не могат да си позволят повече от едно дете, казват анализатори.

Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

Независимо от критиката, хората, решили да нямат деца по свой избор или т. нар."чайлдфри" (бел. ред. от англ. childfree), все по-ясно г...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално