Кой е готвачът на Путин, издирван от ФБР?

7024
Кой е готвачът на Путин, издирван от ФБР?
Снимка: Getty Images/Guliver

Името на Евгений Пригожин е обвито в митове и легенди, свойствени за всеки човек, получил огромен финансов ресурс и власт в Путинската управленска вертикала. Биографията му допринася за разпространението на слуховете, тъй като идеално подхожда на позицията му – олигарх, не само издигнал се през 90-те, но и успял да доживее до наши дни.

Първата среща на Пригожин със закона го вкарва в затвора за 12 години с присъда за въоръжен грабеж, мошеничество, въвличане на непълнолетен в престъпна дейност. През 1988 година е помилван и излиза на свобода през 1990, в окото на перестройката. Първият му бизнес е продажба на хот-дог и той го развива до верига ресторанти от най-висок клас. В тях са вечеряли Жак Ширак и Джордж Буш-младши, естествено по покана на Путин. Скоро след това Пригожин строи фабриката за хранителни продукти „Конконрд“, щедро кредитирана от държавата, а Путин лично присъства на откриването й. Продукцията й се изкупува от министерството на образованието и военното ведомство, донасяйки на готвача около 150 милиарда рубли (над 4 милиарда долара по курса отпреди 10 г). Протести на родители, недоволни от качеството на храната, както и смяната на военния министър Сердюков, лишават Пригожин от сладките обществени поръчки.

През 2013 година на повърхността изплува информация, че Пригожин е собственик на истинска „фабрика за тролове“, намираща се в петербургския квартал Олгино и носеща сивото име „Агенция за интернет изследвания“. По-късно тя се мести на улица „Савушкина“ в периферията на Петербург. Медийната активност на Пригожин е разностранна и широкомащабна. От фабрика за тролове, до проруски издания в Украйна и други съседки на Русия.

Частните военни компании са забранени на територията на Руската Федерация, но според множество руски медии те не само съществуват, а Пригожин е пряко свързан с най-голямата от тях – ЧВК „Вагнер“. Коментатори твърдят, че е създадена по поръчка лично на Путин. Нейни бойци са участвали в бойните действия в Донбас, в сирийската кампания и по-точно в освобождаването на град Палмира от ИДИЛ. През 2018-та година трима журналисти загиват в ЦАР (Централноафриканска република), докато разследват дейността на „Вагнер“ там.

От 2016 година Западът постоянно налага санкции на путинския готвач и компаниите му. Руски коментатори до този момент отбелязваха насмешливото отношение към действията на САЩ и ЕС от страна на Пригожин и цялото обкръжение на Путин. Върхушката се шегувала, че който не е под санкции е шпионин.

С издадената, във връзка с намеса в американските избори през 2016, заповед за арест от ФБР нещата се променят. Вашингтон дава ясно да се разбере, че противостоянието се изкачва на съвсем друго ниво, а управляващата класа в Русия е престъпна в неговите очи. Сигналът е за Владимир Путин, който през 2018 година в интервю, на въпрос за Пригожин, лаконично отговаря „Познавам този човек“.

На този етап динамиката на събитията сякаш е загубила инерцията си, но на руската власт й предстоят парламентарни избори през септември. Дълготрайната позиционна война, започнала през 2014, изтощаваща ресурсите на режима и провокираща недоволството на населението на Русия, още не е достигнала пика си. Слуховете за влошеното здравословно състояние на Владимир Путин и предстоящ транзит на властта, фиаското на службите в случая с Алексей Навални, противоречивите действия в борбата с пандемията, пожарите горящи по границите на Русия, предвещават горещи месеци.

Ситуацията с Евгений Пригожин е малка част от картината, която Западът и Русия рисуват с действията си. Но тя е показателна както за състоянието на руската върхушка и амбициите й, така и за изчерпващото се търпение на „западните й партньори“.

Още: Facebook блокира стотици профили и страници на руската фабрика за тролове

САЩ с нови санкции на Русия - заради Готвача на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com