Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корупцията няма почва в Китай

06 декември 2016, 11:12 часа • 1219 прочитания

Корупцията в България е като национален спорт. Винаги има някой разобличен от медиите и от гражданите, но почти никога не се стига до присъда. В най-добрият случай подкупните биват уволнени, а обикновенните хора чувстват, че живеят в беззаконие и безнаказаност. Това не е от скоро в нашата държава. Още по времето на комунизма е било обществена тайна, че българските политици и партийни дейци са грабели сериозно от държавната хазна.

Съществува страна, комунистическа при това, където корупцията не е на почит. Най-голямата икономическа сила в света Китай притежава много строги закони в това отношение. Съдът в азиатската страна не прощава дори на високопоставени комунистически деятели.

Според данни на CNN, в Китай съществува тайна полиция, наречена Централна комисия за инспекция и дисциплина, която се занимава само с корупцията по високите етажи на комунистическата партия. Космисията преследва също така и мениджърите на големи компании и корпорации, които оперират в страната. Общо под надзора на комисията подадат всички близо 90 милиона членове на китайската комунистическа партия.

Борбата с корупцията е едно от най-важните звена за китайския президент Си Дзинпин, откакто дойде на власт през 2012 година. По време на неговото управление много от високопоставените политици в Китай влязоха в затвора, а не малко от тях бяха осъдени на смърт.

Почти 300 000 души са били обвинени в престъпления, свързани с корупционни практики през миналата година.

Обвинените в корупция са поставени под строг тъмничен режим, а доходите на техните семейства за запорирани. 

Почти всички задържани за корупция, впоследствие предадени на прокуратурата, подписват документи, че наистина са виновни по обвиненията в корупция. Тези мъчения поставят под сериозна въпросителна дали много от обвинените всъщност наистина са корумпирани или просто са противници на Си Дзинпин.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес