Кюрдите искат напредък в мирния процес, иначе спират преговорите

15159
Кюрдите искат напредък в мирния процес, иначе спират преговорите
Снимка: Getty Images / Guliver

Кюрдските военни настояват за конкретни стъпки от турските власти за напредък в мирния процес, предупреждавайки, че в противен случай могат да прекратят диалога.

Това се казва в съобщение на политическата група KCK, за която се смята, че има връзки с Кюрдската работническа партия (ПKK), цитирано от агенция Ройтерс и БГНЕС.

"Трябва да бъдат взети конкретни стъпки от Партията на справедливостта и развитието (ПСР). В противен случай мирният процес ще достигне критически и опасен етап и дори може да прекъсне", се казва още в съобщението. Според ПКК "нашето движение е в етап на сериозно критическо мислене и взимане на нови решения".

Преговор между правителството и арестувания лидер на РКК Абдула Йоджалан започнаха през 2012 г. в опит да се сложи край на продължаващите близо 30 години сблъсъци между властта и кюрдите, които доведоха до смъртта на 40 000 души.

След началото на диалога Кюрдската работническа партия, която е обявена за терористична група от Турция, САЩ и Европейският съюз, обяви прекратяване на бойните действия и започна изтегляне от Турция към свои лагери в северен Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com