Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

3614
Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир
Снимка: Getty Images/Guliver

Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат. Това пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro, цитиран от агенция "Фокус".

Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време на посещението си в Москва на 14 декември, след неочакваното обявяване на изтеглянето на американските войски от Сирия, кюрдските власти са представили пътна карта на руските дипломати за разработване на „система за обща защита срещу външни заплахи“.

Чавушоглу: Атакуваме сирийските кюрди, ако САЩ забавят изтеглянето си

Турция ще предприеме офанзива срещу сирийските кюрди ако Съединените щати отложат изтеглянето на войските си от Сирия, заяви външният м...

По време на посещението си в Москва кюрдската делегация се е обърнала към Русия с молба за медиация. Според източници „Русия прие предложението много сериозно" и изрази готовност да работи за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

Първият етап от тази пътна карта следва да бъде защитата на границата с Турция на изток от Ефрат. Тази роля е възложена на сирийската армия, която ще върне граничните служители в зоните, от които войските на Дамаск бяха изтеглени през 2012 г. - в съгласие с кюрдите - във време, когато въстанието срещу Асад набираше скорост. „Не можем да изключим разполагането на армия на северната граница с Турция", признава Елдар Халил, един от представителите на кюрдската делегация, която посети Москва. Но кюрдите настояват някои от тях да бъдат включени на служба в граничната охрана.

Вторият етап ще бъде разпускането на „Сирийските демократични сили“ (СДС) – съюз, съставен от араби, но доминиран от кюрди, които изиграха важан роля в борбата на Запада срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Искането е Турция да не нахлува на североизток. Част от членовете на СДС ще влязат в състава на сирийската армия, а останалите ще се върнат към живота на цивилните – например на полицейска служба.

Кюрдите се надяват, че разпускането на СДС няма да доведе до изтегляне на оръжията, дадени им от американците. Страните продължават преговорите, подчертава авторът.

Турция отправи предупреждение към САЩ заради кюрдите в Сирия

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън се срещна с представители на Анкара за да обсъди обявеното изтегляне на войскит...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия