Къде още има джихадисти по света?

42669
Къде още има джихадисти по света?

Радикалните ислямистки групировки като "Ислямска държава" или "Боко Харам" се бият в Либия, отвличат хора в Нигерия, обезглавяват чужденци в Ирак и Сирия. Кратък обзор на терористичните ислямистки организации по света.

"Ал Каида"

"Ал Каида" е смятана за организацията-майка на световния терор. Името ѝ означава "база" или "фундамент". Тя е организаторът на атентатите от 11 септември 2001 година. Целта ѝ е създаванато на ислямистка държава, която обхваща всички ислямски държави и територии. След убийството на Осама бин Ладен лидер на терористичната мрежа стана египтянинът Айман аз Зауахири.

Днес "Ал Каида" представлява разпокъсана терористична мрежа от отделни клетки, които действат автономно в различни страни. Например "Ал Каида в ислямския Магреб", активна предимно в Алжир и Северно Мали, или "Ал Кайда в Йемен", превърнат от джихадистите в свой бастион. В Ирак организацията "Ислямска държава" се отцепи от "Ал Каида". Според арабски вестници, съществува връзка между поддръжници на свалените режими в Либия, Ирак и Йемен и отделни подгрупи на "Ал Каида". Бившите поддръжници на старите режими се опитват с помощта на терористичната мрежа да свалят новите правителства и да се върнат на власт.

"Ислямска държава"

Сунитската терористична организация "Ислямска държава" за кратко време привлече много поддръжници и завладя обширни територии в Ирак и Сирия. Името на организацията издава идеологическата ѝ цел. Преди тя се наричаше "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Впоследствие това регионално ограничение отпадна от името, а властовите ѝ амбиции вече не познават граници.

"Ислямска държава" е много по-радикална организация от "Ал Каида". Твърди се, че някои държави в Персийския залив финансират терористите. Експертите изчисляват броя на бойците на "Ислямска държава" на около 10 000 души. Терористичната мрежа получава подкрепления от потисканото сунитско малцинство в Ирак. Към това се прибавят и голям брой чуждестранни джихадисти и бойци, приели исляма.

"Фронт Ан Нусра"

ИД: ''Девици на небето и сексуален джихад на Земята''

Изнасилвания, отвличания, убийства - бойците от "Ислямска държава" са безмилостни и брутални. И не щадят дори жените. За да се защитят...

Организацията е подразделение на "Ал Каида". Името ѝ означава "Фронт за подкрепа на сирийския народ". Основана е през втората половина на 2011 година и е смятана за една от най-значимите бунтовнически групировки в Сирия. Целта на организацията е създаване на ислямска държава в Сирия и Леванта, тоест във всички държави от източното Средиземноморие.

"Фронт Ан Нусра" наброява между 5 000 и 7 000 бойци и е активна предимно в северната част на Сирия. В идеологическо отношение организацията почти не се различава от "Ислямска държава". Единствената разлика е в това, че фронтът ограничава своите властови апетити до Сирия и части от Ирак. През август "Фронт Ан Нусра отвлече 40 "сини каски" на ООН в сирийската част на Голанските възвишения.

"Ал Каида в ислямския Магреб" (АКИМ)

Ораганизацията е създадена през 1998 година под името "Салафистка група за проповед и борба". Тя възниква по времето на алжирската гражданска война от началото на 90-те години. През 2007 година организацията се преименува в "Ал Каида в ислямския Магреб" и се идентифицира като северноафриканския клон на "Ал Каида".

Терористичната организация е известна с много отвличания на западни туристи в Алжир. Едновременно с това тя извършва и редица атентати в Алжир и Тунис. През януари 2013 година клон на терористичната групировка щурмува петролно поле в Югоизточен Алжир и взе много заложници. В операция на алжирската армия за освобождаване на заложниците загинаха 40 души. АКИМ поддържа тесни връзки с терористични организации в Либия и Мали.

Шотландците имат исторически шанс

Отделянето от Англия би било историко-романтичен анахронизъм, от който шотландците само ще загубят, твърдят противниците на независимо...

"Боко Харам"

Името на тази терористична организация означава нещо от рода на "западното образование е грях". Тя оперира предимно в мюсюлманската част на Северна Нигерия и иска да въведе шериата в цялата страна. "Боко Харам" е известна с масовите си отвличания. Терористите от групировката лесно вербуват младежи в бедна Нигерия, а нигерийските сили за сигурност са безсилни пред тежко въоръжените терористи. Само през първите четири месеца на 2014 година бойци от "Боко Харам" са избили 2 000 души. През април 2014 групировката нападна и отвлече 300 ученички-християнки. И до днес те са в ръцете на похитителите.

"Ансар аш Шария"

"Поддръжници на ислямското право" - така се наричат терористичните организации в Либия и Тунис, обединени под името "Ансар аш Шария". Има и няколко групи, които са активни в някои държави в Близкия изток и Северна Африка. Целта на групировката е въвеждане на шериата (ислямския закон). "Ансар аш Шария" е отговорна за атентата срещу консулството на САЩ в Бенгази на 11 септември 2012 година. При нападението загинаха много хора, в това число и американският посланик. Експерти твърдят, че организацията поддържа връзки с "Ал Каида". Терористите от "Ансар аш Шария" отричат това.

"Ансар Дине"

Бремето на свръхкилограмите

Наднорменото тегло е огромен проблем за здравето. В САЩ например много тийнейджъри страдат от различни болести вследствие на затлъстяв...

"Ансар Дине", или "Поддръжници на религията", е терористична организация в Мали с определени контакти с "Ал Каида". Групировката е създадена по време на въстанието на племето Туарег през 90-те години и се бори за неговата независимост, макр да представлява само малка част от туарегите. Освен това тя иска да въведе шериата в завладените от нея територии. През лятото на 2012 година "Ансар Дине" разруши мавзолея на Сиди Махмуд Бен Амар в Тимбукту, който е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В началото на 2012 година терористичната групировка атакува няколко държавни учреждения в Мали и само масивната военна намеса на френските въоръжени сили спря нападението на терористите.

Милициите "Аш Шабаб"

"Харакат аш Шабаб ал Муджахедин", или "Муджахидинско младежко движение", по-известно като "Аш Шабаб", е терористична организация, която се бори за създаването на фундаменталистка ислямска държава в Сомалия. Ислямистките милиции се формират между 2004 и 2006 година. По това време Сомалия е в гражданска война, която продължава вече 15 години. Терористичната групировка извършва нападения и в цяла Източна Африка. През септември 2013 година групировката атакува голям търговски център в Найроби и уби над 60 души.

Днес милициите "Аш Шабаб" контролират обширни територии в Средна и Южна Сомалия. Някои от лидерите на организацията твърдят, че си сътрудничат тясно с "Ал Каида". Освен това терористичната групировка поддържа връзки и с "Боко Харам".

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com