Либия е заплашена от фалит

20699
Либия е заплашена от фалит
Снимка: Getty Images / Guliver

Съществува опасност Либия да фалира, ако добивът й на петрол и цените на международните пазари продължат да падат. За това предупредиха САЩ и пет европейски държави.

"Силно разтревожени сме от икономическите последици от политическата криза и кризата в сигурността за бъдещия просперитет на Либия". Това заявяват в общо комюнике САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания.

Цената на петрола може да скочи над $ 60 заради Либия?

Продължителните смущения в доставките на петрол от Либия отново биха могли да повишат цената на черното злато над 60 долара за барел,...

Заради слабия добив и ниските цени на петрола Либия е изправена пред бюджетен дефицит. Той потенциално може да погълне всичките й финансови приходи, ако положението не се стабилизира, обяснява АФП.

Либия е затънала в хаос след падането на режима на Муамар Кадафи. Страната се ръководи от две съпернически правителства: едното поставено от коалиция на въоръжени милиции – Фаджр Либия, която през лятото завзе столицата Триполи, а другото – в източната част на страната, признато от международната общност.

Петролната индустрия на Либия, която в миналото носеше големи приходи, бе сурово ударена от настъпилата анархия.

Преди бунта от 2011 добивът възлизаше на 1,5 милиона барела дневно и представляваше 95% от износа на страната, осигурявайки 75% от приходите. Сега добивът е паднал на 350 000 барела дневно, информира БГНЕС.

Петролът поскъпна след жестоки сблъсъци в Либия

Цените на петрола на световните пазари се повишиха след съобщения за ожесточени сблъсъци между либийските правителствени сили и ислями...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия