Медиен магнат от Бангладеш осъден да увисне на бесилото

20569
Медиен магнат от Бангладеш осъден да увисне на бесилото
Снимка: Getty Images/Guliver

Медиен магнат, ключова фигура в най-голямата ислямистка партия в Бангладеш, бе осъден днес на смърт за военни престъпления, извършени по време на кървавата борба за независимост през 1971 година.

Мир Касем Али бе признат за виновен по десет точки от обвинителния акт и преди всичко за убийства, изтезания и отвличания.

Смъртната присъда чрез обесване на Мир Касем Али, 63-годишен собственик на ТВ канал и на вестник - трибуна на партията Джамаат-и-Ислами, бе произнесена само няколко дни след същата присъда за Мотиур Рахман Низами, 71-годишния председател на ислямистката партия.

Мир Касем Али е осмият ислямист, който получава смъртна присъда от международния трибунал за престъпленията в Бангладеш – спорна съдебна инстанция, създадена през 2010 г. от правителството в Дака, пише БГНЕС.

Ислямистите обвиняват властите, че използват трибунала, за да се справят с опозицията, докато правозащитни организации смятат, че процесите не отговарят на нормите на международното право.

Войната за независимост на Бангладеш срещу Пакистан взе три милиона жертви по данни на правителството на Бангладеш. От нея се роди Бангладеш, който от 1947 г. бе провинция на Пакистан, наричана Източна Бенгалия, а след това Източен Пакистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com