Министърът на отбраната на Израел заговори за дългосрочна ядрена сделка с Иран

1100
Министърът на отбраната на Израел заговори за дългосрочна ядрена сделка с Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди възобновяването на преговорите за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, израелският министър на отбраната Бени Ганц каза, че подкрепя "по-широко, по-силно и по-дълготрайно" ядрено споразумение с Техеран.

„Подкрепям споразумение, което ще бъде по-широко, по-силно и по-дълготрайно – връщане на Иран, демонтиране на сегашните му способности и извършване на ефективни инспекции на неговите обекти и на производството на оръжия“, каза Ганц в неделя на конференция, организирана от всекидневника „Аарец“ и UCLA. относно настоящите стратегически предизвикателства пред Израел.

Техеран: Съединените щати страдат от болестта на Алцхаймер, не Иран се оттегли от ядрената сделка

Съединените щати трябва да страдат от "болестта на Алцхаймер", защото изглежда са забравили кой е виновен за сегашната безизходица окол...

Непреките ядрени преговори, които трябва да се възобновят на 29 ноември, се осъществяват с посредничеството на Европейския съюз с цел да върнат Вашингтон и Техеран в Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), който Съединените щати напуснаха при бившия президент Доналд Тръмп.

Но служители както от Съединените щати, така и от Израел изразиха загрижеността си, че не се очаква нищо драматично да се случи по време на предстоящия кръг от преговори, където се очаква Иран да представи позицията си по проектоспоразумението, което беше договорено през юни преди преговорите да замръзнат преди иранския президентски вот.

Оттогава се случиха поредица от ескалиращи инциденти, включително смъртоносни атаки с дронове, насочени към кораби в морето, за които беше обвинен Иран. Израел също беше обвинен в няколко атаки срещу ирански ядрени съоръжения.

„Иран вижда себе си като хегемон, който систематично оборудва „терористичните армии“ и изнася своята радикална идеология, оръжия, средства и човешка сила в Близкия изток“, каза Ганц. „Те са насочени към икономически ресурси, както видяхме при атаката срещу Aramco, нарушават световната търговия, както видяхме при атаката на Mercer Street, вредят на демократичните процеси, както видяхме в изборите в Ирак, и демонтират режимите, както виждаме в Ливан и Сирия.“

Обръщайки се към Авраамовото споразумение, което нормализира връзките между Израел и няколко арабски държави, Ганц каза, че споразуменията са „критични“ за изправяне срещу общи заплахи като Ислямската република.

САЩ въведоха санкции срещу Иран, свързани с програма за дронове

САЩ въведоха нов пакет санкции срещу Иран, свързани с програмата за дронове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която сп...

„Сега е време, в което се надявам повече от всякога, че можем да умножим успеха на тези споразумения. Тези споразумения са от решаващо значение, за да може регионът да процъфтява и за да можем да се изправим срещу общите заплахи“, каза той.

Бившият министър на отбраната Моше Яалон също каза, че се е противопоставял на споразумението с Иран към момента на подписването му, но оттеглянето от него е още по-лошо.

„Гледайки политиката по отношение на Иран през последното десетилетие, основната грешка беше оттеглянето от споразумението“, каза Яалон. „Самото споразумение беше историческа грешка, но оттеглянето от него им даде повод да продължат [с обогатяването]“.

Яалон, който беше министър на отбраната на Израел по време на подписването на споразумението, каза, че „все още е възможно да се спре Иран“ да получи ядрени оръжия и че „това зависи от американската администрация“.

Макар че тогава той „не беше доволен“ от споразумението от 2015 г., „можем да спорим, но не трябва да се борим с американците. Трябва да обсъждаме разногласията с тях, а не да ги атакуваме." Въпреки това той не се съгласи с американската позиция за откъсване от Близкия изток, защото „ако бягаш от терора, терорът ще стигне до теб“.

Израел отделя 1,5 млрд. долара за евентуален удар срещу ядрените съоръжения на Иран

Израел одобри бюджет в размер на около 1,5 млрд. долара (5 млрд. израелски шекела) за обучение на военните за евентуален удар срещу ира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com