Многохилядна демонстрация срещу Ердоган в Анкара

26350
Многохилядна демонстрация срещу Ердоган в Анкара
Снимка: Getty Images / Guliver

Десетки хиляди се събраха в Анкара на протест срещу ислямско-консервативното правителство на Реджеп Ердоган, което се тресе от безпрецедентен корупционен скандал, предаде БГНЕС.

Най-малко 20 000 души, според фотограф на АФП, откликнаха на призива на профсъюзи и НПО. Те скандираха "Крадци!" по адрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието и "Революцията ще изчисти тази мръсотия!". Корупционният скандал, в който са замесени приближени на премиера, даде нов подтик на антиправителствения протест шест месеца след големите демонстрации, разтърсили Турция.

Скандалът, в който са замесени вече бивши министри и десетки приближени на ислямско-консервативното правителство, заплашва пряко позицията на премиера Ердоган три месеца преди общинските избори.

В отговор Ердоган обвини противниците си в заговор, а полицията и правосъдието, че искат да го свалят чрез антикорупционни разследвания.

Сблъсъкът между правителството и правосъдието прерасна в открита война в петък, след като парламентът започна да обсъжда спорен законопроект за засилване на политическия контрол върху магистратите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com