На 17 март Ердоган посреща в Истанбул Меркел и Макрон

2344
На 17 март Ердоган посреща в Истанбул Меркел и Макрон
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще бъде домакин на среща на върха в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания. Това съобщи турският президент пред репортери в самолета на връщане от Брюксел. Той подчерта, че така ще продължи обсъждането на темата за мигрантите, които искат да влязат в Европа през Турция. В същото време Ердоган ясно заяви, че не обмисля да затвори отново вратите към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите, предава Reuters, цитиран от "24 часа".

Турският президент направи изявлението си само няколко часа след тежките преговори в Брюксел. Там стана ясно, че ЕС ще даде подкрепа на Турция в Сирия при условие, че спре мигрантския натиск по границата с Гърция. Думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха ясни: "Събитията на гръцко-турската граница изглеждат като политически мотивиран натиск по външната граница на ЕС. Намирането на решение на ситуацията е невъзможно без прекратяване на този натиск по границата".

Гърция продължава да отблъсква мигранти, Турция да ги вкарва (ВИДЕО)

Гръцките власти съобщиха, че са попречили на 1646 души да влязат в страната между неделя сутринта и тази сутрин. Двама мъже - един еги...

ЕС иска да запази споразумението за мигрантите с Турция

В отговор от самолета си турският лидер заяви: "Моето предложение към Гърция е: отворете вратите (на границата). Тези хора (мигрантите - бел.ред.)няма да останат в Гърция, нека да преминат към други страни в Европа".

По повод отношението на Гърция към бежанците по границата с ТурцияЕрдоган каза: "Те трябва да знаят, че подходът им на границата е престъпление. Ще потърсим сметка за това", предаде Анадолската агенция.

Според Ердоган Идлиб, Сирия и мигрантската криза представляват тест за воля и лидерство по-скоро за ЕС, отколкото за Турция.

Северна Македония обяви кризисно положение заради мигрантите

В Република Северна Македония е обявено кризисно положение, на южната граница на страната е увеличено присъствието на армията и полиция...

"В момент, когато ние, плащайки голяма цена в Идлиб, осигурихме прекратяване на огъня и защита за мирните граждани, ЕС също трябва да направи това, което му се полага. Европейските лидери признаха, че Турция изпълнява задълженията си и че ЕС действа бавно", каза още той.

По думите на президента макар и временно, примирието в Сирия, договорено в Москва между Турция и Русия миналата седмица, действа добре. "Вече минаха четири дни. Надявам се да продължи така и да премине в трайно примирие", каза Ердоган.

Още една новина дойде от правителствения самолет. Турският президент обяви смекчаване на позицията на САЩ относно покупката от Турция на зенитни ракетни комплекси С-400 от Русия, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Позицията на САЩ по отношение на С-400 значително се смекчи. Те казаха: "Дайте ни дума, че С-400 няма да бъдат пуснати в експлоатация", каза Ердоган пред турски репортери в самолета.

Мицотакис: Турция ползва мигранти като геополитически пешки

"Важното споразумение, подписано между Турция и Европейския съюз през 2016 г. за ограничаване на нередовната миграция в блока през Гърц...

Припомняме, че доставките на най-новите руски ПВО системи С-400, които предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, започнаха в средата на юли 2019 г. Вашингтон поиска отказ от сделката, заплашвайки да забави или дори да отмени продажбата на изтребителите Ф-35 за Турция, както и да наложи санкции в съответствие с CAATSA (Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара отказа да отстъпи. Както Ердоган заяви по-рано, Турция планира да разположи С-400 през април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com