Над 1000 японци се натровиха със замърсени с пестициди храни

14656
Над 1000 японци се натровиха със замърсени с пестициди храни
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от 1000 души са засегнати от замърсените с пестициди замразени храни в Япония, предаде БГНЕС.

Сред симптомите на натравянето със замразена пица и лазаня, произведени от дъщерно дружество на най-голямата компания за морски дарове в страната, има повръщане и диария.

Броят на пострадалите вече е повече от 1000 души, а над 200 човека са пострадали само на о-в Хокайдо. В префектура Осака 9-месечно бебе е настанено в болница с повръщане, след като е яло царевични крокети.

Полицията е започнала разследване на компанията миналия месец след като стана ясно, че продукти на компанията са били замърсени с малатион - химикал, използван в селското стопанство в борбата с листните въшки по царевицата и ориза. Разследването трябва да покаже дали пестицидът е бил добавен в храната умишлено в даден етап от производството в завода в Гунма, северно от Токио.

От пазара вече са изтеглени около 6,4 милиона продукти, които може да бъдат замърсени. От тях около 1,94 милиона пакета са били замърсени. Нито един от продуктите не е бил изнесен в чужбина.

На фона на притесненията за качеството на храната, въпреки относително високите стандарти в Япония, през 2012 г. замърсено зеле уби 7 души и натрови десетки.

Репутацията на високото качество на японската храна бе силно засегната от ядрената авария във Фукушима, при която стотици декари земеделска земя бяха замърсени с ядрени отпадъци, а редица държави ограничиха вноса на селскостопански и морски продукти от областта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com