НАТО: Въпреки похарчените милиарди, афганистанската армия е небоеспособна

4389
НАТО: Въпреки похарчените милиарди, афганистанската армия е небоеспособна
Снимка: Getty Images / Guliver

НАТО смята, че афганистанската армия изобщо не е готова за бойни действия при по-нататъшно влошаване на ситуацията, посочва БГНЕС. Това се казва в секретен доклад на алианса, извадки от който публикува днес седмичникът „Шпигел“.

Военното ръководство на Северноатлантическия съюз предупреждава, че създаваната с многомилиардна финансова помощ афганистанска армия е едва готова да води военни действия. В цялата страна само едно от 101 подразделения на пехотата може да се определи като „боеспособно“, близо 40 срещат многобройни трудности.

Петима военнослужещи от НАТО са загинали в Кабул

Вертолет на мисията на НАТО в Афганистан е катастрофирал в неделя в Кабул, при което са загинали петима военнослужещи от алианса, постр...

Както се посочва в доклада, на който се позовава „Шипгел“, 10 батальона, състоящи се от около 600 военнослужещи всеки, изобщо не са готови да водят каквито и да било операции.

В документа се отбелязва, че особена опасност представлява развоят на ситуацията в Южен Афганистан, където талибаните установяват контрол над все нови области.

Освен това военните сили на страната понасят значителни загуби. През миналата година афганистанската армия ежедневно е губела в боеве по 22 военнослужещи.

През 2015 г. са загинали повече от 8000 военни, което е с 42% повече от година преди това. Като се вземе под внимание големият брой дезертьори, част от които преминават на страната на талибаните, афганистанската армия губи всяка година една трета от войниците си, подчертава „Шпигел“.

Ненчев иска да правим концепция за хибридна война в рамките на НАТО

Разработването на национална концепция по хибридната война, която да е съгласувана със стратегията на НАТО. Това посочи като приоритет ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com