Нетаняху обеща да продължи заселването

23265
Нетаняху обеща да продължи заселването
Снимка: Getty Images / Guliver

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обеща да продължи "развитието" на заселническите селища след натиск от страна на САЩ преди новата серия от освобождаване на палестински затворници този месец, предаде БГНЕС.

"Няма да спрем дори за момент да изграждаме държавата си и да ставаме по-силни, да развиваме заселническите селища", каза Нетаняху пред членове на дясната му партия Ликуд.

Изявлението на Нетаняху идва на фона на усилията на американския държавен секретар Джон Кери за продължаване на мирните преговори между Израел и палестинците. Те трябваше да започнат през юли, но бяха поставени под въпрос заради действията на Израел по застрояването.

Американски висши държавни служители са призовали Нетаняху и кабинета му "да се въздържат възможно най-много от обявяването на нов строеж на селища", съобщава израелски новинарски сайт дни преди освобождаването на палестинските затворници на 26-27 декември.

През август и октомври бяха освободени две групи затворници на фона на нови строежи на израелски селища на територията на бъдещата палестинска държава.

В коментарите си Нетаняху не отвърна на американския натиск, а обвини за липсата на мирно споразумение отказа на палестинците да признаят Израел като еврейска държава.

"Знам,че хората продължават да ни казват, че няма мир, заради селищата, заради нашето присъствие в Юдея и Самария, това не е вярно. Няма мир заради продължаващото притовопоставяне на съществуването на еврейска държава в определени граници. Имаме правото на държава също като всеки друг народ", заяви Нетаняху.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com