Няма да се стигне до война между Саудитска Арабия и Иран

4324
Няма да се стигне до война между Саудитска Арабия и Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия ще повиши нестабилността в Близкия изток, но няма да доведе до война, смятат експерти и дипломати, чието мнение потърси АФП.

Рияд прекъсна дипломатическите си връзки с Техеран, след като саудитското посолство в иранската столица беше запалено от протестиращи. Тяхното недоволство, както и това на официалните лица в ислямската република, беше предизвикано от екзекуцията в сунитското кралство на влиятелния шиитски духовник Нимр ал-Нимр по обвинения в „тероризъм”, посочва БГНЕС.

Чуков: Саудитска Арабия се опита да отъждестви Иран с терористични субекти

Саудитска Арабия много ясно се опита да отъждестви Иран с вече консенсусните, признати от целия свят, терористични субекти. Това обясни...

„Саудитците нямат намерение да увеличават напрежението, но ако от другата страна има ескалация, кралството ще отговори на предизвикателството на всяка цена”, заявява Мустафа Алани, експерт по сигурността в Центъра за изследвания на Персийския залив.

Според анонимен западен дипломат, потърсен от френската агенция, Иран „няма да влиза във война със Саудитска Арабия”.

Според някои официални лица от страните в Персийския залив Иран се опитва да внесе нестабилност в региона, като атакува саудитски и арабски интереси. Други източници предупреждават, че се очаква покачване на нападенията срещу шиитски джамии в Ирак и Ливан.

„Това не е правилния момент за Иран да взривява мини в региона на Залива, при положение че очакват ефективното вдигане на ембаргото и подновяването на петролния износ”, допълва дипломатът, като има предвид съгласието на Техеран от юли да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяна на международното търговско ембарго.

Иран: Саудитска Арабия не може да отговаря на критиките с рязане на глави

Саудитска Арабия не може да отговаря на критиките на режима си с рязане на глави. Това заяви иранският президент Хасан Рохани, дни след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com