Нови две екзекуции в Иран, през последните дни броят им е нараснал до 45

1867
Нови две екзекуции в Иран, през последните дни броят им е нараснал до 45
Снимка: Getty Images

През последните дни иранските власти продължиха да увеличават темпото, с което извършват екзекуции, съобщи в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

На 6 май съдебната власт екзекутира шведско-ирански дисидент, а на 8 май - двама души, които уж обидили исляма. Така през последните няколко дни бяха извършени общо около 45 екзекуции.

Иран екзекутира дисидент с двойно шведско и иранско гражданство

Иран екзекутира дисидента с двойно шведско и иранско гражданство Хабиб Фараджолах Чааб, осъден на смърт за тероризъм, съобщи новинарска...

Този скок може да предвещава по-нататъшни репресии или обратно - да е сигнал за увереността на режима в изпреварването и потушаването на вълненията, тъй като екзекуциите отчасти възпрепятстваха протестното движение, започнало след смъртта на Махса Амини, анализират от ISW.

На 8 май режимът в Иран екзекутира двама мъже, осъдени за "изгаряне на Корана" и "обида на пророка на исляма", съобщиха от съдебната система на страната, цитирани от BBC. Юсеф Мехрад и Садрола Фазели-Заре са управлявали десетки акаунти в социалните мрежи, "посветени на атеизма и оскверняването на светините", съобщи информационната агенция Mizan, която е част от съдебната власт.

Според информацията Юсеф Мехрад и Садрола Фазели-Заре са били обесени в затвора Арак в централен Иран в понеделник сутринта. Двамата мъже са арестувани през 2020 г. и са обвинени, че управляват канал в Telegram, наречен "Критика на суеверието и религията", според иранската организация за активисти за човешки права (HRANA). През първите два месеца те са били държани в изолация и им е бил отказан достъп до адвокат, се казва в съобщението.

През 2021 г. Наказателният съд в Арак признава Мехрад и Фазели-Заре за виновни по обвинения в богохулство и ги осъжда на смърт. Те получиха и шестгодишни присъди затвор за "ръководене на групи, които да действат срещу националната сигурност".

Върховният съд отхвърли жалбите им срещу присъдите и потвърди смъртните им наказания по-късно същата година. Според контролираната от режима агенция Mizan двамата мъже "ясно са признали престъпленията си". Група за защита на правата на човека твърди, че иранските съдилища редовно не осигуряват справедливи съдебни процеси и използват като доказателство фалшиви "признания", получени чрез изтезания.

Иран изгони четирима дипломати от Азербайджан, след като Баку стори същото

Иран изгони четирима азербайджански дипломати в отговор на експулсирането на същия брой служители на иранското посолство в Баку пр...

"Екзекуцията на Юсеф и Садрола за "обида на Пророка" е не само жесток акт на един средновековен режим, но и сериозна обида за свободата на изразяване", казва Махмуд Амири-Могхадам - директор на базираната в Норвегия група "Права на човека в Иран".

"Тези екзекуции трябва да бъдат повратна точка в отношенията между Ислямската република и страните, които зачитат свободата на изразяване", добави той. "Липсата на силна реакция от страна на международната общност изпраща зелена светлина на Ислямската република и нейните идеологически съюзници по света".

В събота, 6 май, беше обесен шведско-ирански гражданин с двойно гражданство, обвинен, че стои зад смъртоносното нападение срещу военен парад през 2018 г. ЕС осъди "по най-категоричен начин" екзекуцията на Хабиб Чааб.

Иран е на второ място след Китай по брой на екзекуциите, извършвани годишно. От началото на 2023 г. там са били умъртвени над 200 души, според данни на организацията "Права на човека в Иран".

Групата заяви, че броят на екзекуциите е нараснал със 75% до 582 през миналата година, тъй като властите са се опитали да "разпространят страх" сред участниците в общонационалните протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини в ареста през септември 2022 г.

Ново убийство в Иран: Революционната гвардия прегази 16-годишно момче

Поредното убийство на тийнейджър от началото на масовите протести разтърси Иран. Правозащитната организация „Action For Iran&ldqu...

ОЩЕ: Иран: "Това лято ще бъде кошмарът на моллите"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com