Обама за договорката с Иран: Днес е добър ден

2439
Обама за договорката с Иран: Днес е добър ден
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление за иранската ядрена програма и други договорености с Техеран. То бе предавано по канала на Белия дом на YouTube.

Днес е добър ден, заяви американският президент, като подчерта, че благодарение на дипломатическите усилия е постигнато намаляване на напрежението в отношенията с Иран.

По думите му в резултат на усилията на дипломатите Иран е лишен от възможността да разработва ядрена бомба. Докато преди Техеран разполагаше с достатъчно ресурси за производство на десетина ядрени бойни глави, сега те са недостатъчни и за една. Ако Иран се опита да направи тайно ядрена бомба, ние ще го хванем, увери той, цитиран от БГНЕС.

Президентът посочи, че дипломацията е най-добрият способ за решаване на подобни разногласия и че страните са успели да избегнат още една война в Близкия изток.

Той отбеляза освобождаването на американски журналисти и благополучното разрешаване на инцидента със задържаните американски моряци, навлезли в териториалните води на Иран.

САЩ, посочи Обама, имат претенции към Иран по редица въпроси - подкрепата за тероризма, разработката на балистични ракети и възможно участие в прокси (опосредствени) войни в Сирия и Йемен.

Той призова младите иранци да се възползват от възможността да отворят страната си за света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com