Оценка от САЩ: Иран натиска за рестарт на ядрените преговори, уплаши се от санкции

1887
Оценка от САЩ: Иран натиска за рестарт на ядрените преговори, уплаши се от санкции
Снимка: Getty Images

Иранският режим оказва натиск върху определени страни и организации за възобновяване на ядрените преговори. Това съобщава в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Цитираната причина - да се предотврати повторното налагане на ядрени санкции на фона на влошаващото се вътрешноикономическо положение в страната.

На 4 май директорът на Организацията за атомна енергия на Иран (ОАЕИ) Мохамед Еслами съобщи, че ОАЕИ е постигнала редица ядрени успехи в първата фаза на вътрешния си ядрен горивен цикъл, като значително е разширила дейностите си по добив и смилане на уран.

Нови две екзекуции в Иран, през последните дни броят им е нараснал до 45

През последните дни иранските власти продължиха да увеличават темпото, с което извършват екзекуции, съобщи в днешния си анализ американ...

Високопоставен ирански ядрен служител каза ден по-късно, че Иран ще напусне Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), ако страните по ядреното споразумение отново наложат санкциите, определени от ООН.

ОЩЕ: Иран води тайни преговори за рестарт на ядреното споразумение със Запада?

Припомняме, че Иран сключи ядрено споразумение през 2015 г. с Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ. То даде на Техеран облекчение от санкциите в замяна на гаранции, че няма да може да разработи или придобие ядрено оръжие. Сделката се разпадна след едностранното оттегляне на Вашингтон през 2018 г., когато на власт беше президентът Доналд Тръмп.

През март се появи информация, че Техеран може вече да е започнал преговори за подновяване на ядреното споразумение със западните държави, което е в застой. Според Пентагона Иран може да направи материал за ядрена бомба за 12 дни.

Иран с "ответни мерки" срещу МААЕ заради ядрената резолюция

Иран ще предприеме "ответни мерки" срещу Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във връзка с резолюция, в която се критикува л...

На 8 май министърът на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан проведе телефонен разговор с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, за да обсъдят по-тясното сътрудничество на Иран с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Абдоллахиан се позова на повторното инсталиране от Иран на оборудване за наблюдение на МААЕ, за да успокои европейските опасения относно наблюдението на иранската ядрена програма, пише още ISW.

Държавите от ЕС обмислят задействането на механизъм от ядреното споразумение за повторно налагане на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Представители на режима в Техеран от няколко месеца изразяват загриженост за състоянието на местната икономика, а икономическите политики на властите не успяват да се справят с проблемите на Иран. Повторното налагане на санкциите на ООН би задълбочило икономическата криза в Ислямската република.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com