ООН иска от Русия обяснение за бомбардировките на болници в Идлиб

3235
ООН иска от Русия обяснение за бомбардировките на болници в Идлиб
Снимка: Getty images/Guliver

ООН поиска от Русия обяснение за бомбардировките на болници в северозападната сирийска провинция Идлиб. Това съобщава турският ежедневник Daily Sabah, цитиран от агенция "Фокус".

Марк Лоукок, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси, обяви, че е поискал от Русия да обясни как използва данни за местоположението на сирийските болници и клиники след поредица от нападения върху здравните заведения. Пред Съвета за сигурност той призна, че „не е сигурен" дали ще бъдат защитени болниците, които споделят координатите за местоположението си в система на САЩ.

Повече от 23 болници са били засегнати от удари, след като подкрепените от Русия сирийски сили започнаха офанзива в контролирания от опозицията регион Идлиб в края на април, според данни на международната организация. На 20 юни бе поразена линейка, транспортираща ранена жена в южната част на Идлиб. Загинаха както жената, така и трима медицински работници.

„Писах на Руската федерация, за да поискам информация за това как се използват подробностите, предоставени чрез механизма“, заяви Лакок на заседанието.

Припомняме, че Русия, която подкрепя сирийските сили в офанзивата им на северозапад, категорично отрече, че бомбардировките са насочени към болници в Идлиб.

100 жертви след два дена сражения в Идлиб

Сражения бушуват в северозападната Сирия  и днес, в резултат на което при сблъсъците между силите на режима и бойците, водени от д...

От края на април Идлиб е подложен на безмилостни бомбардировки от режима на Асад и неговия съюзник Русия, като към настоящия момент са загинали около 500 цивилни. Насилието принуди около 330 000 души да напуснат домовете си. Разрушени са 23 здравни центъра, съобщиха от ООН.

Като последен анклав на опозицията, населението на Идлиб се увеличи от 1,5 до около 3 милиона заради бежански вълни, след като провинцията бе определена за „зона за деескалация", съгласно споразумението между Астана, Турция, Русия и Иран от май 2017 г., което има за цел да проправи пътя за постоянно политическо решение в Сирия.

Турция и Русия подписаха споразумение за буферна зона през септември миналата година, за да предотвратят масова офанзива на режима в района на Идлиб, близо до турската граница.

След осем месеца на спокойствие, гарантирани от сделката в Сочи, режимът на Асад засили атаките си под претекст, че се бори с бойците от групировката „Хаят Тахрир ал-Шам“ в Идлиб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com