ООН не иска да се плащат откупи на терористи, Ал Кайда натрупала над $100 млн.

22163
ООН не иска да се плащат откупи на терористи, Ал Кайда натрупала над $100 млн.
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН поиска от държавите да не плащат откупи на терористи, които според британски представители са донесли на Ал Кайда и нейните съюзници над 100 милиона долара.

Резолюция, приета единодушно от 15-те държави членки на съвета, призовава членуващите в ООН държави "да предотвратяват възможността терористите да се възползват пряко или непряко от плащането на откупи или от политически отстъпки и да гарантират безопасното освобождаване на заложници".

Зауахири призова ислямистите в Сирия да спрат да се бият помежду си

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири призова сирийските джихадисти да спрат незабавно вътрешните си битки, предаде БГНЕС. В аудио з...

Резолюцията не налага никакви наказания и се основава на съобщение, договорено от Г-8 на срещата на върха миналата година. Редица държави са подозирани, че са платили откупи на бунтовнически групировки в последните години. Отвличането за откуп "се превърна в най-значимото финансово предизвикателство на терористите и остава ужасна заплаха за гражданите на всички страни", заяви посланикът на Великобритания в ООН Марк Лиол Грант.

"Макар данните да варират, ние смятаме, че в последните три години и половина свързани с Ал-Кайда групировки и други ислямистки екстремистки групи са събрали над 105 милиона долара", заяви той пред репортери след гласуването. Посланикът заяви, че атаките като обсадата на газовия комплекс Аменас в Алжир преди една година показват колко далеч могат да стигнат терористите, за да вземат заложници.

"Поради това е наложително да предприемем стъпки, гарантиращи, че откупите вече не се възприемат като доходоносен бизнес модел", каза още той. Резолюцията призовава държавите да притиснат бизнеса да не плаща откупи на терористи. Във Великобритания е незаконно да се дават откупи на терористи.

Лиол Грант призна, че резолюцията не предвижда никакви санкции срещу страни, за които е доказано, че са платили за освобождаването на заложници. "Това е началото на процеса и разбира се, ще има още стъпки, но нека видим как работи тази резолюция", посочи той.

Екстремисти срещу бунтовници

Свързано с „Ал Кайда” движение в Сирия и Ирак обеща да смаже сражаващите се с него бунтовнически групировки и да се прицели...

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com