Операции без упойка и недостиг на болкоуспокояващи: Лекари от Газа разказват

987
Операции без упойка и недостиг на болкоуспокояващи: Лекари от Газа разказват
Снимка: Getty Images

*Предупреждение: Тази статия съдържа подробности, които някои читатели може да сметнат за разстройващи.

Лекари в цяла Газа описаха операции на пациенти без анестезия, връщане на хора с хронични заболявания и лечение на гниещи рани с ограничени медицински консумативи. „Поради недостига на болкоуспокояващи оставяме пациентите да крещят с часове“, казва един от тях пред BBC. Световната здравна организация (СЗО) описа състоянието на здравеопазването в Газа като "отвъд думите".

В него се казва, че 23 болници в Газа изобщо не функционират - 12 функционират частично и една минимално. Здравната агенция казва, че въздушните удари и липсата на доставки са "изтощили и без това недостатъчно ресурсната система".

Израелските отбранителни сили казват, че Хамас "систематично използва болници и медицински центрове за своите терористични дейности". В изявление до BBC се казва, че Израелските сили „не са „атакували“ болници, а по-скоро са навлезли в конкретни зони… за да неутрализират инфраструктурата и оборудването на Хамас и да задържат терористите, като същевременно са действали с голяма предпазливост“. В изявлението се казва, че е разрешена хуманитарна помощ в Газа, включително медицински консумативи.

Още: Израел обяви кога ще разшири военните операции в Рафах

Хуманитарните организации, включително СЗО, казват, че е имало „многократни ограничения и откази за достъп“.

Болниците на прага на силите си

Много от болниците в Газа са пренаселени и разполагат с ограничено оборудване, казват здравните работници. Има съобщения, че някои болници в южната част на Газа работят с над 300% от легловия си капацитет. Според СЗО в Газа са създадени четири полеви болници с общо 305 легла.

Израелските сили съобщават, че са открили оръжия в болницата „Насър“ в южната част на Газа, както и лекарства с имена и снимки на заложници върху тях, и са заловила "стотици терористи", укриващи се там. „Хамас продължава да излага на сериозна опасност най-уязвимите граждани на Газа, като цинично използва болниците за терор“, казват пред BBC.

Персоналът в близките болници казва, че операцията в Насър ги е натоварила допълнително. Юсеф ал-Акад, директор на европейската болница в Газа в южния град Хан Юнис, описва сегашната ситуация там като „най-лошата, с която сме се сблъсквали от началото на войната“. „Тази ситуация беше тежка и преди, така че какво мислите, че е след приемането на още хиляди, които са били разселени и сега стоят в коридорите и обществените зони?“ Той каза, че болницата не разполага с достатъчно легла за пациентите, нуждаещи се от лечение, така че персоналът слага чаршафи върху метални рамки и дърво и поставя „много пациенти на пода без нищо“.

Други лекари от цялата Ивица Газа описват подобни ситуации. „Дори ако има някой със сърдечен арест или сърдечни проблеми, ние го оставяме на пода и започваме да работим върху него“, каза д-р Маруан ал-Хамс, директор на болницата Мартир Мохамед Юсуф ал-Наджар в Рафах.

Още: Бразилският президент сравни войната в Газа с Холокоста и вбеси Израел

Липса на медикаменти и консумативи

Лекарите казват, че им е трудно да работят с ограничени медицински консумативи. „Не можем да намерим капка кислород“, каза един от тях пред BBC. „Липсват ни анестетици, консумативи за интензивното отделение, антибиотици и накрая болкоуспокояващи“, казва д-р ал-Акад. „Има много хора с тежки изгаряния… нямаме подходящи болкоуспокояващи за тях.“

Един лекар потвърди, че операциите продължават без анестезия. Екип на СЗО казва, че наскоро се е срещнал със седемгодишно момиче в европейската болница в Газа, което страда от 75% изгаряния, но не може да получи облекчаване на болката поради липса на доставки.

Д-р Мохамед Салха, изпълняващ длъжността директор на болницата Ал-Ауда в северната част на Газа, казва, че хората са били транспортирани за лечение там на магарета и коне. „Катастрофата е, когато раните на пациентите гният, тъй като раните са отворени повече от две-три седмици“, казва той. Директорът информира, че лекарите там са извършвали операции на светлината на фенери поради липса на електричество.

СЗО казва, че в Газа има около 20 000 здравни работници, но повечето не работят, „тъй като се борят да оцелеят и да се грижат за семействата си“.

Д-р ал-Акад казва, че броят на персонала и доброволците в неговата болница е нараснал, отчасти поради хората, разселени от други райони, идващи да помогнат. Но все пак това не е достатъчно, за да се справят с обема на пациентите и видовете наранявания, които получават. След бомбардировките той каза, че ранени хора идват в болницата "приличащи на кофта" - ястие със смляно месо. „Един и същи човек идва с мозъчни травми, счупени ребра, счупени крайници и понякога загуба на око… всяко нараняване, което можете да си представите, можете да го видите в нашата болница.“ Д-р ал-Акад казва, че един пациент може да се нуждае от пет или повече лекари специалисти, заради редица наранявания.

Част от лекарите, които са продължили да работят, са разделени от семействата си. „Семейството ми беше далеч от мен повече от три месеца и копнея да ги прегърна“, каза д-р Салха в северната част на Газа, чието семейство потърси безопасност на юг. „Моята утеха е, че съм тук, за да служа на деца, жени и възрастни хора в получаването на здравни грижи и спасяването на живота им.

Хроничните заболявания остават на заден план

Лекарите казват пред BBC, че хората в Газа с хронични заболявания са "платили голяма цена". „Честно казано, нямаме легла за тях или какъвто и да е потенциал да ги проследим“, каза д-р ал-Акад. "За всеки, който прави диализа четири пъти седмично, сега се провежда веднъж седмично. Ако този човек е правил диализа 16 часа на седмица, сега ще бъде един час."

Някои жени раждат в палатки без медицинска помощ, докато болниците, които предоставят акушерски услуги, казват, че имат ограничен капацитет. „В едното отделение човек умира, а в другото се ражда нов живот. Раждат се деца и няма мляко за тях. Болницата осигурява по една кутия мляко за всяко дете“, казва д-р Салха.

Отделно много хората отиват в болниците с болести, които са се разпространили в пренаселени и нехигиенични условия. „Има болести и не можем да намерим лек“, казва 54-годишният Абу Халил, който е изселен в Рафах в южната част на Газа. 

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com