От началото на годината над 600 000 сирийци са се завърнали по домовете си

1774
От началото на годината над 600 000 сирийци са се завърнали по домовете си
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 600 000 сирийци са се завърнали по домовете си от началото на годината, като по-голяма част от тях са в Алепо, показват данни на Международната организация по миграция (МОМ).

В периода между януари и края на юли 602 759 души са се завърнали по домовете си.

Сергей Шойгу призова за международна хуманитарна помощ за Сирия

Русия очаква от международни организации да извършат хуманитарна помощ на сирийския народ, заяви руският министър на отбраната Сергей Ш...

Общо 84% от тях са били разселени в други части на страната, а останалите 16% са хора, дошли си от съседни държави като Турция, Ливан, Йордания. Над четвърт от завърналите се посочват като причина и желанието да защитят собствеността си, а почти същия брой посочват подобрената икономическа обстановка, а 11% - подобрената сигурност на местата, които са напуснали.

В същото време 14% посочват като причина и влошената икономическа обстановка на местата, където са потърсили убежище, посочват от МОМ. Организацията предупреждава също, че макар и по-голяма част от завръщанията да са доброволни, то това може невинаги да е така.

Най-големият брой на завърнали се от началото на годината (67%) е в Алепо. Те обаче трябва да се справят с все още тежките условия на живот в града, където само 41% от населението има достъп до чиста вода и 39% до медицински грижи.

И макар броят на завръщащите се бежанци, най-вече разселените в страната, да се увеличава, от МОМ предупреждават, че все още броят на хората, принудени да напуснат родните си места, е голям. „От януари до юли 2017 г. 808 661 души са били разселени, някои от които за втори или трети път, а над 6 млн. в момента остават разселените в рамките на страната“, посочват от организацията.

Сирийската армия установи контрол по границата с Йордания

Сирийската армия освободи днес два контролно-пропускателни пункта в граничещата с Йордания провинция Ес Сувейда, предава БГНЕС. Според...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com