Отново заплахи между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие

2556
Отново заплахи между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция ще загуби, ако продължи да предприема стъпки за засилване на напрежението в Средиземно море. Това заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, предаде БГНЕС.

Вече има медийни публикации, че Гърция концентрира военните си на остров Кастелоризо, който има статут на демилитаризиран остров съгласно Парижките мирни договори от 1947 година. Ако тази новина е вярна, това е нов показател за истинските намерения на Гърция в Източното Средиземноморие, се казва в комюникето на Турция. Ние отхвърляме незаконните промени, които те се опитват да направят в статута на острова. Ако Гърция продължи да предприема стъпки за увеличаване на напрежението в региона, тя ще стане самата губеща, коментира Аксой.

Турция удължава мисията в Източното Средиземноморие

Турция обяви днес, че удължава мисията на своя кораб за сеизмични проучвания Оруч Реис в зона, богата на газови залежи в Източното Сред...

Гръцкото правителство очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да изтегли турския флот от Средиземно море, за да започне диалог по единствения спорен въпрос между двете страни за разграничаването на изключителни икономически зони, съобщи ТАСС, позовавайки се на източници от гръцкото правителство, цитирани от информационния портал Newsbomb.gr.

Според тях гръцкото правителство очаква от режима на Ердоган значителни стъпки, които ще помогнат за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие, вместо множество противоречиви твърдения, включително заплахи от използването на военна сила. Гръцката страна иска тонът на изявленията да се смекчи, турският флот да напусне Средиземноморието и да се започне диалог по единствения въпрос за границите на изключителните икономически зони (ИИЗ), казаха източниците.

В същото време източници от военното ведомство в Атина отбелязват, че страната е готова за всякакви изненади, добавяйки, че деескалацията на ситуацията трябва да бъде извършена от този, който е причинил напрежението. В отговор на новите заплахи за война от турския президент, Атина заяви: "Деескалация или санкции срещу Турция от ЕС". Както бе отбелязано в правителствените кръгове, в своята политика Атина не изхожда от изявленията на Ердоган, защото те са противоречиви. От една страна призовава за диалог, от друга, прави провокативни изявления. Въпреки това искат да видят в следващите дни дали Турция би могла да намали напрежението в Средиземно море. В противен случай санкциите срещу Турция ще бъдат обсъдени и одобрени на срещата на върха на ЕС през септември, посочва порталът.

В неделя турският президент направи изявление относно некомпетентността на лидерите на Гърция и Франция на фона на напрежението в Средиземно море и ги нарече "врагове".

Тръмп се намеси в конфликта на Турция и Гърция за Източното Средиземноморие

Американският президент Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Ердоган са обсъдили напрежението в региона на Източното Средиземномори...

В събота гръцкото външно министерство излезе с изявление, че Гърция ще упражнява своите суверенни права в Източното Средиземноморие, въпреки безпрецедентните заплахи за война от страна на Турция. По този начин външното министерство отговори на турската заплаха да използва военна сила срещу Гърция, ако тя разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили, която беше отправена от вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

Анкара не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да разширят териториалните си води до 12 морски мили. През 1995 г., по време на ратифицирането на тази конвенция от гръцкия парламент, Анкара заяви, че ако Гърция разшири териториалните си води, това ще се счита за нарушение на националния суверенитет на Турция и следователно ще стане формална причина за обявяване на война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com