ОЗХО: Сирия трябва ускори химическото разоръжаване

20232
ОЗХО: Сирия трябва ускори химическото разоръжаване
Снимка: Getty Images/Guliver

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) призова Сирия да "забърза темповете" в транспортирането на запасите от химически оръжия, предаде БГНЕС.

"Има очевидна нужда от забързване на темповете", каза директорът на ОЗХО Ахмет Узумджу след заседание на изпълнителния съвет на организацията в Хага.

Участниците в заседанието, проведено вчера, бяха на различни мнения. Западните държави искат по-строг подход, а страни като сирийските съюзници Русия и Китай настояват за по-снизходителен подход към Дамаск.

Само две пратки на химикали са напуснали пристанището в Латакия, което се равнява на по-малко от 4% от декларирания от Дамаск химически арсенал. Това заявиха САЩ миналата седмица. Около 700 тона химикали трябваше да напуснат територията на Сирия до 31 декември.

По-рано този месец Узумджу е провел разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Двамата са на едно мнение, че "е необходимо процесът по транспортиране да бъде ускорен".

Сирия е заявила пред ОЗХО, че "полага интензивни усилия за подготовката и ускоряването на транспорта на химикалите и че работи по изработен график за транспортирането на химикалите".

Вашингтон обвини Дамаск в забавяне.

"Почти никакви от приоритетните химикали не са унищожени, а сирийското правителство няма да се ангажира с конкретен график за премахването им", каза Робърт Микулак, ръководител на американската делегация за ОЗХО. Той отхвърли обяснението на Сирия, че закъснението се дължи на притеснения относно сигурността и твърдението, че е необходимо допълнително оборудване като бронирано покритие за контейнерите за превоз, електронни мерки за противодействие и детектори за самоделни взривни устройства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com