Палестински зъболекар: Израелското разузнаване ме предупреди за бомбардировките, така се спасиха всичките ми съседи

7546
Палестински зъболекар: Израелското разузнаване ме предупреди за бомбардировките, така се спасиха всичките ми съседи
Снимка: Getty Images

Палестинският зъболекар Махмуд Шахин, живеещ в Газа, разказва как от израелското разузнаване му се обадили да го предупредят, че ще бомбардират околните сгради и му наредили да евакуира всички свои съседи от многоетажната си кооперация. В резултат на няколко последователни обаждания, в които от разузнаването му давали инструкции какво да направи, той успял да изведе невредими от сградата стотици хора. Историята, проверена и разказана от BBC, е още едно доказателство как Израел взема необходимите мерки при бомбардировките да не пострадат цивилни - не само чрез текстови съобщения и листовки, пускани от дронове, но и чрез телефонни обаждания до случайни хора, които от разузнаването подбират на неизвестен принцип, вероятно смятайки ги за надеждни.

Какво се е случило:

Махмуд Шахин, 40-годишен зъболекар, бил в апартамента си на третия етаж на сграда, разположена в престижния квартал Ал-Захра в град Газа, когато му се обадил непознат мъж, говорещ перфектен арабски, който се представил като Абу Халед. Той обяснил, че е от израелското разузнаване и че има заповед да се сринат три високи сгради, недалеч от блока на Махмуд. Обяснил му, че очакват от него да предупреди хората от кооперацията си, за да се отдалечат на безопасно място.

Още: Израел: Хайде без морални проповеди. Париж: Не сте ни разбрали правилно

"Има неща, които ние виждаме, а вие не знаете"

Махмуд казва, че няма представа защо именно той е бил избран, но направил всичко по силите си, за да спаси съседите си. Първоначално обаче той не повярвал на предупреждението и поискал някакво доказателство, че действително говори с разузнаването - в следващия момент се раздал предупредителен изстрел по една от съседните сгради, които били обозначени като цел за бомбардиране. Махмуд се опитал да разубеди хората от разузнаването, настоявайки, че това е район, който е далеч от граничната ограда и в който всичко дотогава е било спокойно, никога не е имало сблъсъци - място, в което той живеел и работел в клиниката си от 15 години. Отговорът, който дошъл от разузнаването, гласял: "Има неща, които ние виждаме, а вие не знаете."

От BBC са се свързали с Махмуд, както и с други жители на квартал Ал-Захра, и макар да не могат да потвърдят независимо съдържанието на разговорите, които зъболекарят е водел с разузнаването, събитията, разказани от него съвпадат с разказите и снимките, качени в група във Facebook в същия ден (19 октомври), както и със сателитните изображения преди и след въздушния удар, нанесен на това място.

"Знаем, че на 19 октомври стотици хора останаха без дом, след като израелската армия бомбардира най-малко 25 жилищни сгради, унищожавайки цял квартал. Тези хора бяха принудени да избягат само с онова, което можеха да носят със себе си, и се разпръснаха из Газа", пише изданието.

Но да се върнем на разказа на Махмуд. След като всички хора били изведени от блока, бомбардировката започнала и скоро трите съседни сгради били напълно изравнени със земята. Последвало ново обаждане и същият глас му наредил: "Приключихме, можете да се върнете".

Още: Войната в Израел: Обещание за евакуация на бебета, Иран ескалира ситуацията (ВИДЕО)

Не знам откъде тези хора знаят толкова неща за мен

Няколко часа по-късно обаче телефонът отново започнал да звъни. Този път бил друг мъжки глас, представил се като Дауд. Той обяснил, че след действията на Махмуд от сутринта в този ден се убедили, че той е съобразителен човек и затова се свързват с него отново. 

Махмуд от своя страна бил доста обезпокоен от подробностите, които тези хора знаели за живота му, от фамилиарността, с която му говорели и от споменаването на името на сина му.

Според него мъжът от разузнаването се опитал да обясни какво се случва в Газа. "Той  ми каза: „Видя ли как те ("Хамас") колят деца с ножове?" Казах му, че това е забранено от ислямския закон", спомня си Махмуд. След това той започнал да моли израелеца да не наказват всички колективно за случилото се, но скоро осъзнал, че е безполезно.

Дауд обяснил, че същата вечер ще бъдат разрушени още сгради и че зъболекарят отново ще трябва да каже на съседите си да се евакуират, след което ще могат да се върнат по домовете си. Но малко по-късно нещата се променили. Махмуд бил информиран, че е взето решение да се бомбардира цялата редица жилищни сгради от източната страна на улицата - повече от 20 жилищни сгради със стотици апартаменти. Хората вече нямало как да се върнат в жилищата си.

Още: Ликвидиран е командир на "Хамас", държал като заложници 1000 цивилни в болница в Газа (ВИДЕО и СНИМКА)

"Но там има хора, които все още не са се евакуирали, защото не е имало предупреждения за тези сгради", възразил Махмуд. "Дайте ни време поне до сутринта, къде да отидат хората през нощта?", молел той. Отговорът, който последвал, бил: "Получихме заповед и след два часа ще бомбардираме".

Махмуд, тичайки от блок на блок, отново започнал да крещи на хората да напуснат района. Жителите си спомнят за пълния хаос, който царял, за писъците и плача на децата. Въпреки паниката наоколо, Махмуд оставал на телефона, опитвайки се да забави бомбардировката.

Мъжът от другия край на линията продължил да говори с него, без да показва никакви емоции. "Той дори ми каза: "Не бързай, няма да бомбардирам, докато не дадеш зелена светлина."

Не знаехме къде да отидем, казва Махмуд. Някои предложиха да се укрием в сградата на университета, други - да се преместим в бежанския лагер на юг от Ал-Захра - Нусейрат, добавя той.

Още: Обрат: Ще запазим контрола над Ивицата Газа и след войната, обяви Нетаняху

По някое време гласът по телефона попитал Махмуд дали батерията му е изтощена - наистина оставали му само 15%. Казали му да изключи телефона, за да не хаби батерията, и че ще му се обадят по-късно. След известно време позвънили на телефона на съседа му и го помолили да предаде апарата на Махмуд.

През следващите часове и дни кварталът Ал-Захра, подобно на много други в Газа, престанал да съществува - там вече почти всичко е сринато. От Израелските отбранителни сили твърдят, че те се насочват към военни цели и действията им са в съответствие с международното право.

Още: Израел: 130 тунела под Газа са унищожени. "Хамас" се готви за дълъг престой под земята (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com