Палестинските милиции отвърнаха на Израел с над 60 ракети (ВИДЕО)

1890
Палестинските милиции отвърнаха на Израел с над 60 ракети (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Палестинските бойци в Ивицата Газа са изстреляли над 60 ракети към Израел, след като израелските военни съобщиха, че са извършили нова серия въздушни удари по ракетни установки на "Ислямски джихад".

По данни на здравните служби най-малко двама палестинци са били убити в Газа. Няма данни за сериозни наранявания в Израел, където се твърди, че повечето ракети са били прехванати.

Палестински затворник умря след 3-месечна гладна стачка

Затворникът от Палестина Хадер Аднан почина в израелски арест рано на 2 май, след като беше в гладна стачка близо три месеца, предава A...

Всичко това се случва ден след като израелските сили нанесоха удари по тренировъчни лагери в палестинския анклав и убиха трима високопоставени командири на местната групировка "Ислямски джихад". Заедно с тях загинаха още 10 души - шест жени и три деца, според Associated Press.

ОЩЕ: Нетаняху след ударите по Ивицата Газа: Терористи, може да бягате, но Израел ще ви хване

"Ислямски джихад" се закани да отмъсти, но през нощта не е имало ракетен обстрел. Вместо това групировката предупреди Израел да очаква нейната реакция навсякъде и във всеки един момент. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че всяка ескалация от страна на бойците, подкрепяни от регионалния враг Иран, ще бъде посрещната със "съкрушителен отговор".

Палестинците заявиха, че престрелката в сряда е започнала с няколко силни експлозии в южната част на Ивицата Газа, пише BBC. Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че самолет е насочил оръжието си към бойци на "Ислямски джихад", пътуващи с автомобил към скрита ракетна установка в района на Хан Юнис. Около час по-късно IDF обяви, че са започнали да атакуват подземни ракетни установки, принадлежащи на "Ислямски джихад", за да осуетят планирани нападения.

Фон дер Лайен разгневи палестинците с коментар за Израел

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше остро критикувана от Палестина, след като похвали израелската демо...

Палестинските медии съобщиха за удари в град Газа, северния град Баит Лахия и южния Рафах. Палестинското министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че един човек е загинал, а друг е тежко ранен при първоначалния удар в Хан Юнис. Друг мъж на около 50 години е бил убит при удар в северния район Бейт Ханун.

Малко след това палестински бойци са започнали да изстрелват ракети от Газа, а в общините в Южен Израел са се чули сирени за тревога.

Израелски официални лица съобщиха, че една от ракетите е ударила празна къща в град Сдерот, който се намира само на 1 км от Газа. Друга ракета е ударила покрива на детска градина в кибуца Нирим, който се намира близо до южната част на Газа, но никой не е пострадал. От болницата в град Ашкелон съобщиха, че са приели няколко души, пострадали при бягството си към бомбоубежището.

По-късно към централната част на Израел са били изстреляни ракети, които са задействали сирените в района на Тел Авив, на 80 км от Газа.

Мъж застреля предполагаем терорист, прегазил хора в Йерусалим (ВИДЕО 18+)

Кола се вряза в тълпа в центъра на Йерусалим.  По предварителни данни петима са ранени, като един от тях е в тежко състояние. На ...

Обединените палестински съпротивителни фракции излязоха с изявление, с което обявиха начало на операция "Отмъщението на свободните".

"Първо: Мишените като цивилни домове, посегателствата срещу нашия народ и убийствата на нашите мъже и герои са червена линия, която ще бъде преодоляна с всички сили, а врагът ще плати скъпо за това, с Божията помощ. Второ, съпротивата е готова за всички варианти и ако окупаторите продължават да проявяват агресия и арогантност, ги очакват мрачни дни. Трето: Съпротивата на всички фронтове на родината ще остане единно цяло, меч и щит за нашия народ, нашата земя и нашите светини. Бог е велик и победата е за съпротивата", гласи позицията, цитирана от War Monitor.

Междувременно напрежението в окупирания Западен бряг остава високо, след като Израел извърши обиски през нощта. Двама палестинци бяха убити в град Кабатия от израелските сили, които заявиха, че двойката е стреляла по тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com