Парламентарни избори в Северна Корея през март

14582
Парламентарни избори в Северна Корея през март
Снимка: Getty Images / Guliver

Северна Корея обяви, че ще проведе парламентарни избори през месец март. Това ще бъдат първите избори при управлението на новия лидер Ким Чен Ун, предаде БГНЕС.

На Велико народно събрание Президиумът взе решение за провеждането на избори на всеки 5 години. Следващите такива избори ще бъдат на 9 март. Тази стъпка идва във време на силни спекулации относно стабилността на режима на Ким Чен Ун и увеличаващите се притеснения относно програмата за ядрени оръжия на Пхенян.

Последният парламентарен вот, при който имаше само по един кандидат за всяка от 687-те области, се проведе през 2009 г. под ръководството на Ким Чен Ир, бащата на сегашния първи в Северна Корея.

Чонг Сонг Чанг от неправителствения Институт Седжонг в Сеул, Южна Корея, смята, че изборите може да са предвестник на "генерална промяна" в управлението на Ким Чен Ун.

Обявяването на изборите съвпада с рождения ден на лидера днес. Точната му възраст не е известна, но се смята, че е роден около 1982-84 г.

Ким Чен Ун има правото да се кандидатира за депутат.

На изборите през 2009 г. имаше 99,98% активност, а кандидатите от всяка област получиха по 100% одобрение.

Парламентът провежда заседания два пъти годишно, на които одобрява бюджета за следващата година или дава одобрението си за персонални промени в администрацията. На последното парламентарно заседание през април 2013 г. бе назначен новия министър-председател Пак Понг Джу, смятан за икономически реформатор.

Парламентът прие и специална наредба за официалната позиция като държава с ядрени оръжия. Южна Корея и САЩ отказаха да признаят това. Държавният секретар на САЩ Джон Кери разположи допълнителни 800 американски войници в Южна Корея. В страната вече има 28 500 американски военни. САЩ и Южна Корея отхвърлиха инициативата на Севера за възобновяване на 6-странните преговори за ядрената програма, като настояха, че Пхенян трябва да докаже, че ще премахне ядреното си оръжие.

Единственият осезаем контакт между Северна Корея и САЩ е бившият баскетболист Денис Родман, който е в Пхенян за баскетболен мач по случай рождения ден на Ким Чен Ун. Родман е обвиняван у дома, че угодничи на Севера. Миналата година американският мисионер Кенет Бей бе осъден на 15 години каторжен труд в Северна Корея по обвинения в заговор за сваляне на режима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com