Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

24 април 2024, 11:40 часа • 3219 прочитания

Китай предупреди, че американската военна подкрепа за Тайван само увеличава "риска от конфликт" по протежение на пролива. Изявлението дойде, след като Конгресът на САЩ отпусна 8 млрд. долара за военна подкрепа на острова, предаде АФП.

Китай предупреждава

"Бих искал да подчертая, че засилването на военните връзки между САЩ и Тайван няма да доведе до сигурност за Тайван", заяви говорителят на външното министерство Уанг Уенбин.

Още: Китай санкционира американски отбранителни компании заради Тайван

"Това само ще увеличи напрежението и риска от конфликт през Тайванския проток и в крайна сметка ще бъде акт на стрелба в крака", предупреди Уанг.

На 23 април Конгресът на САЩ одобри окончателно пакет от помощи в размер на 95 млрд. долара за съюзници, сред които Украйна, Израел и Тайван.

Тайпе: Помощта гарантира мир

Бъдещият президент на Тайван Лай Чинг-те заяви, че пакетът от помощи ще "засили възпирането срещу авторитаризма" и ще "гарантира мира".

Още: Китай построи копие на най-важния квартал в Тайпе: Ще тренира инвазия в Тайван? (СНИМКИ)

Пекин, който заяви, че никога няма да се откаже от използването на сила, за да постави острова под свой контрол, предупреди за "решителни и ефективни мерки за защита на своя суверенитет, сигурност и териториална цялост".

По-близката военна помощ не може да "спаси обречената съдба на тайванската независимост", заяви Уанг.

"Съединените щати трябва да спрат да въоръжават Тайван, да спрат да създават ново напрежение в Тайванския проток и да спрат да застрашават мира и стабилността в Тайванския проток", добави той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес