Планът на Тръмп за Израел и Палестина - истина ли е това, което излезе в арабска медия?

5417
Планът на Тръмп за Израел и Палестина - истина ли е това, което излезе в арабска медия?
Снимка: Getty images/Guliver

Йерусалим ще остане единен град под израелски контрол с някои отговорности, споделени с палестинската държава, включително Западния бряг и Газа. Това е едно от предложението на мирния план "Сделката на века" на Доналд Тръмп за Близкия изток, като планът беше разпространен от ливанския телевизионен канал Al Mayadeen. Няма обаче официално потвърждение, че това наистина е планът на Тръмп за Близкия изток.

Непотвърденият проект описва подробно графика и клаузите на плана, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на The Jerusalem Post.

Тръмп отрича, че ще праща хиляди нови военни в Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че няма да изпрати 12 000 войници в Саудитска Арабия, предаде БГНЕС. По-рано Fox News, позовава...

Планът разглежда тристранно мирно споразумение между Палестинската администрация, Хамас и Израел, в което ще бъде създадена "нова палестинска държава" на Западния бряг и Ивицата Газа, с изключение на заселническите градове, които ще останат като част от Израел. В момента Хамас и Палестинската администрация водят преговори за провеждане на общи избори за Западния бряг, Ивицата Газа и Ерусалим.

Йерусалим няма да бъде разделен в споразумението, а вместо това ще бъде "споделен" между Израел и палестинската държава, като арабското население на града ще останат жители на палестинската държава, според проекта.

Джамията Ал-Акса ще бъде поставена под контрола на Саудитска Арабия вместо на Йордания, според проекта. Не е ясно защо ще се осъществи тази промяна.

Община Йерусалим ще стане отговорна за целия град Ерусалим, но палестинската държава ще отговаря за образованието и ще плаща данъци и комунални услуги на израелската община. Eвреите няма да могат да купуват арабски домове, а арабите няма да могат да купуват еврейски домове и няма да бъдат присъединени допълнителни площи към Ерусалим. Светите места в града ще останат такива, каквито са днес, според доклада.

Протест срещу Бахрейн заради домакинството на конференцията за арабския план "Маршал"

Посолството на Бахрейн в Багдад е било щурмувано от протестиращи, които не одобряват домакинството на Бахрейн на водена от САЩ мирна ко...

На Ивицата Газа Египет ще предостави земя на новата палестинска държава с цел изграждане на летище и промишлени съоръжения. Палестинците няма да могат да живеят в земите, предоставени от Египет.

Между Газа и Западния бряг ще бъдат изградени магистрала и тръбопровод за пречистена вода, според проекта. Съединените щати, Европейският съюз и държавите от Персийския залив ще помогнат за прилагането на споразумението и ще го спонсорират икономически. "Сума от 30 милиарда долара ще бъде отпусната за период от 5 години за проекти, свързани с новата палестинска държава", съобщи ливанският телевизионен канал.

САЩ ще осигурят 20% от средствата в споразумението, докато ЕС ще осигури 10%, а страните от Персийския залив ще осигурят 70%. Приносът, осигурен от страните от Персийския залив, ще бъде разделен между тях според възможностите им за добив на нефт.

Според проекта ще бъде подписано споразумение между Израел и новата палестинска държава, като Израел ще осигури защита на държавата от "външна агресия", докато палестинците ще плащат за това. Сумата, която палестинците ще трябва да платят за тази защита, ще бъде договорена между арабските държави и Израел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com