Подкрепяни от САЩ кюрди преговарят за пръв път в Дамаск

2543
Подкрепяни от САЩ кюрди преговарят за пръв път в Дамаск
Снимка: Getty Images / Guliver

Подкрепяният от САЩ кюрдски съюз води в Дамаск за първи път разговори за бъдещето на територията в северната част на страната, която е под негов контрол. 

Делегацията на политическото крило на Сирийските демократични сили (СДС) обсъжда бъдещето на автономната администрация, която тя създаде в райони в северна и североизточна Сирия, които са под неин контрол. „Делегация на Сирийския демократичен съвет е на първо посещение в Дамаск по покана на правителството“, каза съпредседателят на съвета Риад Дарар, който е арабин. „Работим за уреждане на нещата в Северна Сирия. Надяваме се, че обсъждането на ситуацията в северните райони ще бъде положително“, каза Дарар, добавяйки, че разговорите се водят без предварителни условия, цитиран от БГНЕС. 

САЩ искат Сирийските демократични сили да имат роля в сирийското управление

Жителите на североизточните части на Сирия, които "Сирийските демократични сили" (СДС) освободиха от терористичната организация "Ислямс...

Според наблюдатели СДС контролират около 27% от територията на Сирия. Под техен контрол са не само населените с кюрдско мнозинство райони по северната граница с Турция, но и населения от арабско мнозинство град Ракка, който беше обявен от джихадистите от „Ислямска държава“ за тяхна столица в Сирия. СДС превзеха града с помощта на водената от САЩ коалиция през октомври.

Само че от Анкара наблюдаваха внимателно случващото се в Сирия и насочиха подкрепяни от тях сирийски бунтовници, които превзеха кюрдския анклав Африн в северозападна Сирия. Протурските бунтовници заплашиха да атакуват и други територии, контролирани от СДС. Само намесата на Вашингтон предотврати турските войски да превземат град Манбидж.

Анкара аргументира действията с това, че смята водения от кюрдите алианс в Сирия за терористична групировка поради връзките му с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Дамаск също гледа с подозрение на кюрдските стремежи, а президентът Башар Асад в края на май заплаши да прибегне до сила, ако е необходимо, за да предотврати откъсването от страната на териториите, контролирани от СДС.

Кюрдите се изтеглиха от Манбидж*

И последните останали в Манбидж кюрдски милиции се изтеглиха от града, предаде БГНЕС. Съставените изключително от кюрди Сили за народн...

СДС подкрепя идеята за федерална Сирия, съставена от автономни кантони в различните региони, включително в Хасаке и Кобане, районите с кюрдско мнозинство сред населението. Алиансът вече е създал кантонални администрации в областите под негов контрол, които събират свои данъци и имат собствена полиция.

За първи път в Сирия СДС управлява кюрдски средни училища, въпреки че признава и правата на други езикови групи, включително асирийските християни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com