Посолството на САЩ няма да се премести в Йерусалим до 2 години

2321
Посолството на САЩ няма да се премести в Йерусалим до 2 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Преместването на американското посолство в Йерусалим ще се състои най-рано след 2 години, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Това каза той след среща в Париж с френския външен министър Жан-Ив льо Дриан.

„Това няма да се случи тази година, нито дори вероятно следващата, но президентът (Доналд Тръмп) иска да се движим твърдо и непоколебимо“, каза Тилърсън, цитиран от БГНЕС.

Посочвайки стъпките, които трябва да бъдат взети, за да се премести посолството, дипломатът заяви, че преди това САЩ трябва да подсигурят място, да разработят план на обекта, да получат одобрение за разходите от Конгреса и чак след това да се стигне до реалното строителство.

Той също така отбеляза, че преместването не е целяло да предрешава резултата от бъдещите мирни преговори между Израел и Палестина.

„С изказването си президентът не е давал знак за какъвто и да е било окончателен статут на Йерусалим. Всъщност, по мое мнение, той ясно заяви, че финалният статут – включително границите, ще бъдат решени от преговорите“ на двете страни, каза той.

Междувременно Израел увеличи мерките за сигурност в Йерусалим за „деня на яростта“ на палестинците в Свещения град, пише израелското издание The Jerusalem Post.

Хиляди излязоха по улиците в Истанбул срещу решението за Йерусалим

Хиляди излязоха по улиците на Истанбул след петъчната молитва, за да протестират срещу решението на американския президент Доналд Тръмп...

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ от Тел Авив в града, предизвика яростта на арабското население на страната. Президентът на Палестинската автономия разкритикува решението на Вашингтон и заяви, че Съединените американски щати са загубили ролята си на арбитър в мирния процес в региона.

Председателят на политбюрото на „Хамас“ Исмаил Хания призова за организирането на нова интифада, а лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла даде подкрепата си за въоръжено надигане.

Хиляди мюсюлмански поклонници напуснаха района на Стария град на Йерусалим след петъчните молитви в свещената за исляма джамия „Ал Акса“. Израелските органи на реда не съобщават за сериозни сблъсъци, въпреки че в момента се провеждат няколко демонстрации на територията на града. Към тълпите се присъединяват и още хора.

За разлика от самия Йерусалим, в района на Западния бряг на река Йордан имаше сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност, които използваха сълзотворен газ, за да разпръснат по-агресивна група в град Витлеем.

Стотици израелски полицаи са разположени в Стария град на Йерусалим

Израел разположи допълнително стотици полицаи в и около Стария град в Йерусалим, за да гарантират сигурността в деня на петъчната молит...

В 13:25 излезе съобщение от Червения кръст, в което се твърди, че 40 души са се надишали със сълзотворен газ и са приети в болница в населеното място Кусра, в близост до Витлеем на Западния бряг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com