Президентът на Таджикистан с доживотен имунитет

3352
Президентът на Таджикистан с доживотен имунитет

Депутатите на Таджикистан гарантираха с гласовете си доживотен имунитет на президента Емомали Рахмон и неговото семейство от съдебно преследване. Действията на народните избраници предизвикаха сериозни критики от поборниците за демокрация.

Законът, който мина през долната камара на парламента, присъди на Рахмон титлата „Лидер на нацията“ и официално го определи като „Създател на мира и националното единство в Таджикистан“, предаде БГНЕС.

Авторитарно управляващият Рахмон е бивш шеф на колхоз. Той е на власт от 1992 г., година след рухването на СССР. Според новият закон собствеността, която принадлежи на него и неговото семейство, също е поставена извън обсега на съдебни процедури. При положение, че и двете камари на парламента са с мнозинство, подкрепящо правителството, на одобряването на закона и от горната камара се гледа като на нещо сигурно. Изборите в Таджикистан редовно биват критикувани от международните наблюдатели, а съперниците на Рахмон ги определят като манипулирани.

Рахмон не престава с действията си за укрепване на властта си в бедната, населена предимно с мюсюлмани страна, която граничи с Афганистан. Стотици таджики са отишли в Близкия изток и се сражават на страната на джихадистите от "Ислямска държава", съобщи в. „Гардиан“.

Правителството в Душанбе постави тази година извън закона единствената регистрирана ислямска партия, след като определи идеологията й като екстремистка. Партийните лидери, чиято политическа сила беше основната опозиционна сила, бяха обвинени в планиране на държавен преврат. Партията, която участва в гражданската война в Таджикистан в периода 1992-1997 г., отхвърли обвиненията.

Председателят на долната камара на парламента Шукуржон Зухуров отхвърли твърденията, че законът противоречи на „протичащите в Таджикистан демократизиращи процеси“, и допълни, че титли като „Лидер на нацията“ притежават държавните глави на няколко страни.

Законът е сходен с правни норми в други две централноазиатски републики, чиито президенти останаха на власт с години и не толерираха несъгласието. Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев получи имунитет през 2000 г., а през 2010 г. беше обявен за Лидер на нацията. Починалият през 2006 г. президент на Туркменистан Сапармурат Ниязов носеше до смъртта си почетната титла Туркменбаши (Лидерът на всички туркмени). Неговият приемник Гурбангули Бердимухамедов официално носи титлата Аркадаг (Пазител).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия