Пускат повторно два атомни реактора в Япония

12496
Пускат повторно два атомни реактора в Япония
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Губернаторът на японската префектура Кагошима даде съгласието си за повторното пускане в експлоатация на ядрените реактори Sendai 1 и 2. Те са първите, които отговарят на по-строгите норми след инцидента в централата Fukushima Daiichi през 2011 г.

Най-високопоставените местни власти, които имат последната дума, одобриха пускането следобед японско време въз основа на дадените гаранции от компанията Kyushu Electric Power. Правителството е готово да пусне отново в експлоатация всички инсталации, които се смятат за безопасни, информира АФП.

Япония се отказва от ядрената енергетика до 2030 г.

Японското правителство скоро ще обяви изоставянето на ядрената енергия до 2030 г., осемнадесет месеца след аварията във Фукушима, твъ...

"Вземайки предвид различни фактори в тяхната цялост, прецених, че повторното пускане на реактор 1 и 2 на АЕЦ Sendai е неизбежно", заяви губернаторът Юичиро Ито на пресконференция. Преди той да вземе окончателното решение, местният парламент, който се събра на заседание тази сутрин, потвърди одобрението, дадено снощи от специаленкомитет.

За централата следващият етап ще бъде съгласието на дясното правителство на Шиндзо Абе, което е сигурно. То ще бъде последвано от няколко все още незавършени технически процедури в началото на 2015 г., информира БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com