Путин: Армията ще увеличи интензивността на бойната подготовка (ВИДЕО)

2686
Путин: Армията ще увеличи интензивността на бойната подготовка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

През следващите години въоръжените сили ще трябва да увеличат интензивността на бойната подготовка, отбеляза руският президент Владимир Путин в поздравление към офицерите за Деня на Победата, предава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Русия отбелязва 75-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война в условията на строга карантина. Заради пандемията от коронавируса беше отложен традиционният парад на Червения площад. Вместо това, годишнината беше отбелязана със скромна церемония и военновъздушно шоу.

Кадри от честванията можете да видите в следващото видео:

Какво послание изпрати Путин на света

Преди да се обърне към сънародниците си, Владимир Путин се поклони на гроба на незнайния войн. “Нашите ветерани се сражаваха за живота срещу смъртта и ние винаги ще се сравняваме с тяхното единство и издръжливост”, каза той.

В небето над Москва прелетяха 75 военни самолета и хеликоптери, включително и най-модерните руски изтребителите Су-57, а нбето над Москва беше осветено от празнична заря в събота вечерта.

Путин поздрави випускниците на военни училища и академии към Министерството на отбраната с празника на 9 май, както и с успешното завършване на обучението им. В речта му темата за COVID-19 отсъстваше.

„Ще подчертая, че през следващите години ще бъде необходимо да се увеличи интензивността на бойната подготовка, включително да се разработят нови форми на взаимодействие между войските по време на внезапни проверки, като се използват най-модерните технологии, които ще определят бъдещия облик на руската армия и флот“, каза президентът.

Държавният глава изрази увереност, че офицерите професионално и достойно ще участват в решаването на всички тези мащабни задачи, ефективно ще прилагат знанията и уменията, придобити в университетите и академиите по време на оперативно и бойно обучение, както и в усвояването на модерно въоръжение и техника.

"И разбира се, обърнете най-сериозно внимание на обучението на подчинените си, възпитавайки ги в духа на патриотизъм, отговорност и дисциплина", завърши Путин.

В обръщението си той все пак увери, че тържествен парад ще има. „Задължително ще почетем мащабно и тържествено юбилейната дата. Ще я отбележим достойно, както повелява дългът ни пред тези, които изстрадаха, извоюваха и постигнаха тази победа. Главният ни парад ще бъде на Червения площад. Знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме единни”, каза Путин

Празнична заря, посветена на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война, озари небето на Москва.

"Специализираната гвардейска салютна дивизия „Маршал Владимир Михалкин“, изстреля артилерийски фойерверки в Москва в Деня на победата", се казва в съобщението на пресслужбата на Западния военен окръг.

Изстреляни са над 10 хиляди фойерверки от 72 салютни установки. Освен това 18 артилерийски оръдия от времето на Втората световна война са произвели 30 залпа. В края на салютите небето над столицата е било озарено с фойерверки в цветовете на руския флаг.

"Над 55 вида фойерверки бяха пуснати в небето над Москва. Те бяха произведени от самоходни комбинирани пускови салютни установки с калибър от 105 до 310 мм на базата на автомобили Камаз “, обясниха от Западния военен окръг.

Коронавирус в армията и сред курсантите

1 656 руски военни е установена коронавирусна инфекция, съобщава Министерството на отбраната. "По време на тестване, проведено от март до 9 май, във въоръжените сили на Руската федерация... бяха установени 1 566 военнослужещи с положителни резултати, които са на лечение: в болници на Министерството на отбраната на Русия - 418 души, в изолационни отделения по местослужба - 568 души, в други медицински заведения - 19 души, изолирани у дома - 651 души“, се казва в доклада.

Отбелязва се, че всички военни служители с положителни резултати от тестовете са под постоянно наблюдение на военните лекари. От тях: в тежко състояние - 3 души, в добро състояние - 14, останалите са без симптоми на заболяването. 323-ма души са се възстановили.

Броят на военнослужещите, включително курсанти и студенти, във висши военни учебни заведения с положителни резултати от тестовете са 1 145. От тях на лечение: в болници на Министерството на отбраната са 351, в изолационни отделения по местослужба - 646, в други болници – 38, а 110 души са изолирани у дома.

Добавя се, че здравословното състояние на военните е нормално, без симптоматични прояви. 412 души са се възстановили.

Още кадри от честванията в Русия можете да видите в следващото видео:

Защо Беларус реши да проведе военен парад

Коренно различно изглеждаше днешния 9 май в Беларус, където президентът Александър Лукашенко отказва да наложи карантинни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Докато Путин се поклони пред Вечния огън, Лукашенко направи военен парад.

Сравнение между двете чествания вижте в следващото видео:

В парада по случай на деня на победата в Минск участваха хиляди войници. От трибуните наблюдаваха зрители, малцина от които носеха маски. Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада. Той управлява страната от 1994 година и определи страховете от коронавируса като психоза.

Още кадри от Минск и военния парад:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com