Путин попари оптимизма на Абе

4503
Путин попари оптимизма на Абе
Снимка: Getty Images/Guliver

Териториалният спор между Русия и Япония за Курилските острови няма да бъде решен скоро, заяви руският президент Владимир Путин.

Изказването му попари оптимизма, изразен по-рано от японския премиер Шиндзо Абе.

Путин и Абе се срещат във Владивосток

Президентът на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще се срещнат днес във Владивосток, преда...

„Този въпрос се дискутира от много десетилетия би било наивно да се мисли, че може да бъде разрешен бързо“, каза Путин след срещата си с японския премиер в кулоарите на икономически форум във Владивосток. „но ние сме готови да търсим решения, които ще са работещи както за Русия, така и за Япония и които ще бъдат приемливи за народте на двете страни“, каза още руският президент.

Путин каза, че Москва и Токио са постигнали известен напредък в изграждането на сътрудничество и икономически връзки на четирите най-южни острова от Курилската верига, които са окупирани от Съветския съюз в края на Втората световна война, но Япония твърди, че ѝ принадлежат.

Този териториален спор пречи на двете държави да подпишат мирен договор.

След няколко срещи между Абе и Путин през последните години двете страни предприеха реализирането на различни икономически проекти на островите в сфери като рибовъдството, вятърната енергия и туризма. Миналата година двете страни се споразумяха за чартърни полети до бившите японски острови, които позволяват на бивши островни жители да посещават гробовете на предците си.

Путин и Ердоган виждат различно положението в Идлиб

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в петък открито изразиха различните си мнения за "прекратява...

Преди да пристигне във Владивосток Абе изрази надежда за постигане на напредък за разрешаване на териториалния спор и подписване на мирен договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com