Първи смъртни случаи след решението на Тръмп за Йерусалим

3951
Първи смъртни случаи след решението на Тръмп за Йерусалим
Снимка: Getty images/Guliver

Двама палестинци загинаха по време на сблъсъци с израелската армия на границата с Ивицата Газа в обявения „ден за гняв“ заради решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Единият загинал е 30-годишният Махмуд ал Масри, който е бил убит по време на сблъсъци в южните части на ивицата. Другият мъж е починал при сблъсъци край границата в северните части, съобщиха палестинските здравни власти, цитирани от AFP.

Палестинец загина в рухнал тунел в Газа

Палестинец, член на военното крило на Ислямски джихад, загина при срутване на тунел, прокопан в Ивицата Газа, предаде АФП. Бригадите а...

От израелската армия потвърдиха, че са стреляли по двама души, тъй като те са били „основните подстрекатели“ на бунтовете.

Решението на Тръмп да признае Йерусалим за израелска столица и плановете му да премести там американското посолство в страната предизвикаха бурни реакции не само в палестинските територии, но и в целия мюсюлмански свят.

Групировката „Хамас“, която контролира Ивицата Газа обяви днешния ден за „ден на гняв“ срещу решенията. Сблъсъци бяха докладвани на много места по границата с Израел, както и в Западния бряг и в самия Йерусалим. Според медицинските власти над 250 палестинци са пострадали по време на конфликти, най-вече вследствие на употреба на сълзотворен газ.

По данни на израелската армия бунтове са избухнали общо на 30 места на Западния бряг и Ивицата Газа.

Стотици израелски полицаи са разположени в Стария град на Йерусалим

Израел разположи допълнително стотици полицаи в и около Стария град в Йерусалим, за да гарантират сигурността в деня на петъчната молит...

Очаква се по-късно днес (8 декември) да заседава Съветът за сигурност на ООН, който ще обсъди действията на Тръмп, които бяха осъдени от редица международни лидери и организации, в това число и от генералния секретар Антонио Гутериш.

Actualno.com през юни американският Сенат одобри резолюция, с която призова администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците.

Статутът на Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт. Палестинците се стремят да обявят източната част на града за свой център, а Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима" столица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com