Ракетна атака в близост до посолството на САЩ в Багдад

1699
Ракетна атака в близост до посолството на САЩ в Багдад
Снимка: Getty Images/Guliver

Две ракети "Катюша" бяха изстреляни рано сутринта в укрепената Зелена зона на Багдад, в която се намира американското посолство, без да причиняват жертви или щети, каза иракски източник от сигурността пред АФП.

Атаката на разсъмване дойде, когато премиерът Мустафа ал-Кадеми отлетя за дома от Вашингтон след преговори в Белия дом в понеделник, в които президентът Джо Байдън обяви прекратяване на бойните операции на САЩ в Ирак.

Атаки срещу базите на САЩ в Ирак бяха извършвани почти всекидневно през последните месеци, за които са обвинявани проирански въоръжени групи в рамките на апарата за сигурност.

Но те бяха намалели през седмиците, предшестващи визитата на Кадеми във Вашингтон, по време на която той беше изправен пред натиск от страна на хардлайнерите да осигури твърда дата за изтегляне на всички останали американски войски.

Имаше само една атака от първата седмица на юли - съботен удар с безпилотни самолети, насочен към авиобаза в Иракски Кюрдистан, която също не причини жертви или щети.

Байдън каза, че отношенията на САЩ с Ирак ще влязат в нова фаза, след като американските войски напуснат бойните операции в страната до края на годината.

На фона на заплахата от възраждане на групировката „Ислямска държава“ и мощното влияние на Иран в Багдад, Байдън подчерта, че Вашингтон остава „ангажиран със сътрудничество в областта на сигурността“, докато Кадеми потвърди „стратегическото партньорство“ на двете страни.

Обстреляха с ракети американското посолство в Багдад

Най-малко три ракети са били изстреляни днес срещу американското посолство в Ирак, което се намира в зелената зона с висока степен на с...

Но в хода на промяната с изтеглянето на САЩ от Афганистан, американският лидер потвърди, че 2500 американски войници, които все още са в Ирак, няма да се бият до края на годината.

Въпреки че американските сили бяха изтеглени от Ирак под администрацията на Обама, те в крайна сметка бяха преразпределени през 2014 г., за да се справят с терористичната групировка "Ислямска държава".

Иракските власти започнаха да оказват натиск върху САЩ да се изтеглят от страната им в началото на 2020 г., след като върховният ирански командир Касем Солеймани беше убит от удар на американски безпилотен апарат по колата му в близост до международното летище в Багдад на 3 януари същата година. Атаката бе разрешена от тогавашния президент Доналд Тръмп.

Малко след това иракският парламент единодушно одобри законопроект, който предвижда експулсирането на всички чуждестранни военни сили, водени от САЩ, от Ирак.

По това време Пентагонът започна да намалява броя на американските войски от 5300 на 2500, предавайки няколко големи военни бази на иракските сили, но отказа да се съгласи с исканията на парламента да напусне страната напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...