Ракетните атаки в Близкия изток повишават риска от ескалация в Ивицата Газа

5447
Ракетните атаки в Близкия изток повишават риска от ескалация в Ивицата Газа
Снимка: Getty Images

Ракетните атаки в Сирия, Ливан, Ирак и Йемен хвърлиха остър фокус върху нарастващия риск войната в Ивицата Газа да предизвика по-широк регионален конфликт, който изправя Иран и неговите съюзници срещу Израел и САЩ, предаде "Ройтерс". 

Още: Продължават протестите срещу кабинета на Нетаняху

Иран съобщи, че петима от неговите Революционни гвардейци са били убити при ракетен удар по къща в Дамаск, за което той обвини Израел, а източници по сигурността в Ливан казаха, че израелски удар там е убил член на подкрепяната от Иран Хизбула.

По-късно ракети и ракети, изстреляни от подкрепяни от Иран бунтовници в Ирак, където такива групи са насочени към американските сили, удариха военновъздушната база Ал-Асад, съобщи Централното командване на САЩ. Редица американски служители се оценяват за травматични мозъчни наранявания и един иракски военнослужещ е ранен, се казва в съобщението.

САЩ информираха, че са насочили ракета, насочена към Червено море от подкрепяната от Иран групировка Хути в Йемен, което нарекоха заплаха за корабоплаването.

Още: Иран удари с балистични ракети американска база в Ирак

Войната в Ивицата Газа

Конфликтът в Ивицата Газа започна на 7 октомври, когато бойци на Хамас нахлуха в защитата на границата, за да атакуват израелски бази и градове, убивайки повече от 1200 души и завладявайки повече от 200 заложници.

Израел удари цели в ивицата Газа в събота, докато самолетите му хвърляха листовки в южната част на Рафах, призовавайки палестинците, търсещи убежище там, да помогнат за откриването на заложници, държани от Хамас, казаха жители.

Хамас е част от иранската "Оста на съпротивата", регионален съюз, който включва също ливанската Хизбула, сирийското правителство на президента Башар ал-Асад, шиитски милиционерски групи в Ирак и хусите, които контролират голяма част от Йемен.

Още: Израел засилва атаките си в Ивицата Газа

Атака и контраатака

През последните три месеца Израел също многократно удари ирански цели в Сирия, докато подкрепяните от Иран групи в Сирия и Ирак стреляха по цели на САЩ в тези страни.

Освен Газа, театърът на конфликт с най-широко международно отражение е Червено море, където хусите многократно са атакували кораби, които според тях пътуват или са свързани с Израел. Някои компании избягват ключовия воден път, нанасяйки удар на световната търговия.

Ударите на САЩ и Великобритания през последната седмица бяха насочени срещу силите на Хусите в Йемен. Външният министър на Саудитска Арабия изрази загриженост, че напрежението в Червено море заради ударите на хутите и контраатаките на САЩ може да излезе извън контрол в Близкия изток.

Регионални и ирански източници казват, че Иран и Хизбула разполагат с персонал в Йемен, който помага за директни атаки срещу кораби, въпреки че хусите отрекоха това.

В Газа в събота палестински бойци се сражаваха с танкове, опитващи се да се отблъснат в източните предградия на района Джабалия в северната ивица, където Израел е започнал да изтегля войски и да премине към операции с по-малък мащаб, казаха жители и екстремисти.

Израелската армия каза, че самолетите са ударили бойни отряди, опитващи се да заложат експлозиви близо до войски и да изстрелят ракети по танкове в северната част на Газа, и казаха, че поразяват цели в цяла Газа.

Също в събота израелските военни казаха, че в края на километров миниран тунел в Газа войници са открили тесни килии, където Хамас е държал около 20 заложници. При откриването му не е имало заложници.

Още: Нетаняху против създаването на палестинска държава след войната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия