Режимът на Асад е използвал хиляди варелни бомби за 6 месеца

16346
Режимът на Асад е използвал хиляди варелни бомби за 6 месеца

Сирийското правителство е използвало 10 423 експлозивни варели (известни и като "варелни бомби") при 19 205 въздушни удара между началото на 2015 година и края на юни. Това показва статистиката на Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ), публикувана на страницата на организацията. СОПЧ изследват нарушаването на човешки права в Сирия от началото на гражданската война в страната. Докладите на организацията засягат не само правителствените атаки, но и на бунтовнически сили и радикални организации.

Според СОПЧ въздушните удари са насочвани главно към селища и градове в Кунайтра, в провинция Хасаке, в Алепо и провинция Дараа. Експлозивните варели са използвани и в отделни части на Дамаск, Хомс, Хама, Дейр ез Зор, Суейда, Идлиб и дори Латакия – град, известен с подкрепата си за президента Башар Асад.

Турция разполага допълнителни войски по границата със Сирия

Турската армия прехвърля допълнително войски и военна техника покрай границата със Сирия. Подсилват се граничните участъци, в близост д...

Военни самолети са извършили най-малко 8782 набега върху области в провинциите Дамаск, Алепо, Хомс, Хама, Хасаке, Ракка, Кунайтра, Идлиб, Дераа и Латакия.

В резултат на атаките правозащитници оценяват човешките жертви на 2916 – предимно цивилни – сред които 456 жени и 665 деца. 18 000 са тежко ранени или осакатени следствие на бомбардировки с варелни бомби, а десетки хиляди са напуснали принудително родните си места. Тъй като тези въздушни удари се извършват често над цивилни райони, жертвите са предимно невъоръжени. Сирийското правителство аргументира въздушните удари с нуждата от пресичане на бунтовническите пътища за снабдяване в опозиционните райони. Официално Дамаск отрича използването на варелни бомби.

Според доклада на СОПЧ експлозивните варели са убили 1213 бойци на радикалните групи Фронт ал Нусра и „Ислямска държава“, а стотици други са ранени.

Експлозивните варели са едно от най-често използваните оръжия в сирийската гражданска война. Те са предпочитани заради ниските разходи за създаването си, лесното им пренасяне, но и заради ефикасността си. Варелните бомби представляват големи варели, които се пълнят с взривове, стъкла, патрони и дори пирони; при сблъсък детонацията им е с голям размер. Варелните бомби са главната причина за големия бежански поток от северните райони на Сирия.  

Йордания повиши готовността си за реакция по границата със Сирия и Ирак

Йорданската армия представи нова фаза в системата за наблюдение на границите на кралството, която според американски официални лица, ос...

Неотдавна инициатива в Съвета за сигурност на ООН, подписана от 70 държави, предложи резолюция срещу използването на експлозивни варели в Сирия, посочвайки големият брой цивилни жертви. Проекторезолюцията не беше одобрена заради вето на Русия и Китай.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия