Русия е почти готова със строежа на голяма военна база в Арктика

5680
Русия е почти готова със строежа на голяма военна база в Арктика
Снимка: Getty Images/Guliver

Руското министерство на отбраната съобщи, че Москва е почти готова със строежа на голяма военна база в северните части на Арктика, в която самостоятелно могат да живеят до 150 войници, информира БГНЕС.

Сградата, която се намира на остров Александър, вече е готова на 97%, съобщиха още от министерството. Тя ще се нарича „Арктически трилистник“ и ще бъде боядисана в цветовете на руското знаме – бяло, червено и синьо. Площта, която заема, е 140 000 кв. м.

Япония планира да разшири пълномощията на единствената ѝ военна база извън страната

Япония обмисля възможността да подсили своята военна база в източноафриканската държава Джибути, не само за борба със сомалийските пира...

В нея могат да бъдат настанени до 150 войници и да складира достатъчно гориво и храна, за да им позволи да живеят и работят там самостоятелно в продължение на 18 месеца, се казва още в съобщението на руските власти. Обитателите й ще могат да се придвижват до различните части на комплекса, без да излизат на открито и да се излагат на минусовите температури в Арктика, които достигат до минус 47 градуса по Целзий.

 Остров Александър е част от архипелага Земя на Франц Йосиф, който се намира между Баренцово и Карско море. Военното присъствие от островите е изтеглено през 90-те години. То беше възстановено миналия ноември, когато там бяха разположени руски военновъздушни сили.

Русия строи своята военна база в Арктика като част от своята наскоро актуализирана Военноморска доктрина, според която регионът е от основна важност заради своето стратегическо значение и богати залежи на полезни изкопаеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com