Русия защитава Асад за химическото оръжие пред ООН, Тръмп го заклейми

1469
Русия защитава Асад за химическото оръжие пред ООН, Тръмп го заклейми
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия официално представи в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за разследване на съобщенията за химическа атака в Сирия, каза постоянният руски представител в ООН.

„Ние предложихме свой по-делови и кратък вариант, насочен към реално провеждане на разследване, а не на посочване на виновни, преди да бъдат установени фактите". Това каза пред журналисти говорителят на руската мисия в ООН Фьодор Стржижовски, предаде БГНЕС. По думите му в момента се провеждат консултации по проекта.

Песков: Русия продължава да участва в антитерористичните операции за освобождаването на Сирия

Москва ще продължи да участва в антитерористичните операции в Сирия, водени от сирийските въоръжени сили, заяви прессекретарят на руски...

По-рано САЩ, Франция и Великобритания внесоха в СС на ООН проект за резолюция, която осъжда използването на химическо оръжие в Идлиб. Изготвеният от западните страни проект за резолюция за последния случай на използване на химическо оръжие в Сирия, „се отличава с крайна небрежност“ и да се предлага на СС на ООН да го приеме „е просто неприлично“. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Владимир Сафронков. На съвещание на СС на ООН той изложи измененията, които според руската страна трябва да бъдат направени в текста. Тези промени предвиждат установяване на фактите от Организацията за забрана на химическите оръжия. От групировките, контролиращи района, трябва да се изиска да предоставят пълен и безопасен достъп на следователите до мястото и необходимата им информация.

Сафронков обобщи, че главната задача на СС на ООН в този момент е да разбере обективно какво се е случило и „да не приема на доверие „фалшифицирани съобщения“ на неправителствени организации като „Бели каски“ и Сирийския център за мониторинг за спазване на човешките права.

Междувременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън призова Русия да премисли подкрепата, която оказва на режима на Башар Асад в Сирия. "Няма никакво съмнение, че сирийският режим под ръководството на Башар Асад е виновно за тази ужасна атака. Затова мислим, че е крайно време руснаците да обмислят внимателно подкрепата си към режима на Башар Асад”, каза Тилърсън пред репортери в Държавния департамент, визирайки вчерашната химическа атака в град Хан Шейхун. В нея загинаха над 72 души, а 300 бяха ранени.

Не по-назад остана и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който определи химическата атака като ужасно действие и обида за човечеството, които не могат да бъдат толерирани. Той каза, че след тази атака е променил отношението си към Башар Асад. Тръмп се зарече да разруши джихадистката групировка „Ислямска държава“ и да защити цивилизацията. Той каза това на пресконференция в Белия дом заедно с краля на Йордания Абдула II, чиято страна участва в ръководената от САЩ коалиция срещу ИД в Сирия и Ирак.

Папа Франциск осъди нападението с химическо оръжие в Сирия

Папа Франциск осъди нападението с химическо оръжие в Сирия, оставило повече от 70 души мъртви в контролираната от опозицията провинция ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" пое отговорност за атака срещу израелски войници

Напрежение: Байдън е спрял доставката на боеприпаси за Израел

Си Дзинпин пристигна във Франция - ето какво ще обсъждат с Макрон

Израел официално закри "Ал Джазира", обвини я в подстрекателство (ВИДЕО)

"Няма да спрем войната в Газа": Нетаняху с ясно послание към "Хамас"

"При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com