САЩ и ЕС не дават транспорт на Сирия за износ на химически оръжия

21825
САЩ и ЕС не дават транспорт на Сирия за износ на химически оръжия
Снимка: Getty Images/Guliver

Западните страни ще отхвърлят искане на Сирия да й се доставят военни транспортни средства за извеждане от страната на химическото оръжие, защото бронираните камиони и друга подобна техника може да бъдат използвани срещу въоръжената съпротива, заявиха пред Ройтерс дипломатически източници.

Представители на две западни страни казаха, че сирийският президент Башар Асад е представил "дълъг списък" със специализирана техника за защитата на автоколоните по пътя им до брега на Средиземно море през зони на бойни действия, предаде БНТ. Агенцията, която контролира химическото разоръжаване на Сирия, обаче ще отхвърли тези искания, защото голяма част от въпросната техника може да бъде използвана за целите на армията в гражданската война, заявиха източниците.

"Няма начин режимът да бъде снабден с техника, която може да бъде използвана за убиване на невинни сирийци", подчерта един от дипломатите, чиято страна може да блокира всяко единодушно решение на Организацията за забрана на химическите оръжия. Става въпрос между другото за искане на Дамаск за десетки бронетранспортьори, електрогенератори и походни кухни, които ще са необходими за транспортирането на 1300 тона химически оръжия до пристанището Латакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия