САЩ и Русия отново ще седнат на масата за преговори заради Сирия

1689
САЩ и Русия отново ще седнат на масата за преговори заради Сирия
Снимка: Getty Images

Въпреки многократните спънки по пътя към мира в разтърсваната от военни действия Сирия, световните и регионалните сили ще дадат пореден шанс на дипломацията. Този уикенд (15 и 16 октомври) САЩ и Русия ще проведат в два европейски града дипломатически преговори, с които да се направи опит да бъде прекратен огъня в Сирия, предаде БГНЕС.

Вашингтон и Москва, които миналата седмица официално прекъснаха сключеното примирие, обявиха, че през почивните дни ще се състоят две срещи за нови мирни преговори – в Лозана в събота (15 октомври) и в Лондон в неделя (16 октомври). Фокусът и на двете срещи ще бъде постигането на споразумение за намиране на „многостранен подход към разрешаването на кризата в Сирия, включващ устойчивото прекратяване на насилието и възобновяването на доставките на хуманитарна помощ”, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

Лавров обяви, че ще има среща за Сирия с участието на САЩ и Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви в интервю за телевизия CNN, че в събота ще бъде проведена среща за Сирия с у...

В швейцарския град, към държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския министър на външните работи Сергей Лавров ще се присъединят техните колеги от Турция и страните от Персийския залив. За момента обаче, няма потвърждение от Иран, който е ключов играч в конфликта и съюзник на сирийския президент Башар Асад.

В неделя в Лондон Кери ще се срещне с ръководителите на Великобритания, Франция и Германия.

Руският президент Владимир Путин "изрази надежда, че срещата, определена за 15 октомври в Лозана, ще бъде продуктивна и ще допринесе за приемането на конкретна резолюция”, съобщиха от Кремъл. Преди това обаче самият Путин за пореден път критикува САЩ по отношение на Сирия, подчертавайки, че Вашингтон не разбира опасността от заиграване с терористи.

„Струва ми се, че нашите партньори постоянно наблягат на едни и същи гребла. Те използват бойния потенциал на тези терористични организации и радикални елементи за постигане на политическите си цели – в дадения случай – за борба с президента на Сирия Башар Асад и неговото правителство, без да разбират, че след това няма да могат да ги удържат в релси и да ги накарат да живеят по цивилизован начин", каза Путин пред TF1.

Турски вицепремиер: Сирия може да предизвика глобална война

Турция се страхува, че светът ще попадне в нов глобален конфликт между суперсилите Русия и САЩ, ако "прокси войната" в Сирия продължи. ...

Путин определи като политическа реторика обвиненията във военни престъпления, извършени в сирийския град Алепо. „Това е политическа реторика, която нямо много смисъл и не отчита реалностите в Сирия. Аз съм дълбоко убеден, че нашите западни партньори и на първо място САЩ, са отговорни за ситуацията“, заяви той.

Руският президент каза и, че е разочарован от ниското ниво на взаимодействие между спецслужбите на Русия и САЩ, но отбеляза доброто сътрудничество с някои европейски страни. „С френските спецслужби сме в много добри отношения“, заяви той. По негова оценка руските специалисти в тази област работят наистина сякаш са на една вълна с френските си колеги и с тези на още някои европейски страни. За сметка на това той определи сътрудничеството със САЩ като незадоволително. „Ние изпращаме на нашите американски партньори някаква информация и често няма никаква реакция от тяхна страна. Той даде за пример информация за братята Църнаеви (бел. ред. - атентаторите от маратона в Бостън), която Русия е изпратила преди време на САЩ. При първата изпратена информация – нямаше отговор, при втората – дойде отговор, че това не е наша работа, че те вече са американски граждани и американските власти сами ще се оправят, разказа той. „Резултатът? Терористичен акт в САЩ. Нима това не е пример за това, че пренебрегвайки сътрудничеството в тази сфера, всички губим?“ запита реторично Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com