САЩ не бързат да подкрепят Турция за Сирия, освен на думи

4849
САЩ не бързат да подкрепят Турция за Сирия, освен на думи
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията в Сирия и по-точно в провинция Идлиб остава напрегната и след изминалата нощ, но засега нещата са малко по-спокойни.

През нощта е имало само една жертва, дадена от турската армия - след артилерийски обстрел, пише БГНЕС.

Снощи фронтът при Саракиб беше стабилизиран, настъплението на джихадистите там загуби инерция. Самият Саракиб е празен, под непрекъснатите въздушни и артилерийски удари групировките са се изтеглили северно от него, но турската артилерия и дронове не позволяват на сирийците да се придвижат напред. Магистралата М-5 също е под турски огневи контрол. Настъплението на сирийската армия от юг продължава успешно.

Вътрешният министър: Няма опити за преминаване на нашата граница

Към момента няма опити за преминаване на нашата граница. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде БГНЕС. На ...

Междувременно, постоянният представител на САЩ в ООН Кели Крафт призова Русия "незабавно да върне на земята бойните самолети" в Сирия по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за положението в Идлиб

"Призоваваме всички сирийски войски и техните руски съюзници да се изтеглят на линия на разграничаване, очертани през 2018 година", каза тя.

Крафт потвърди също, че САЩ подкрепят Турция "що се отнася до отговора на неоправданото нападение срещу турските наблюдателни постове, което доведе до гибелта на турски войници".

Сирийската армия има право да отвръща на терористите, които извършват обстрели от Идлиб, заяви постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на гибелта на 33-та турски военни в Сирия.

"През последните месеци терористите, главно от "Хаят Тахрир аш-Шам", които бяха завзели Идлиб, рязко засилиха акциите срещу мирните жители на съседните селища и сирийските военни. В отговор на постоянните нарушения на прекратяването на огъня вътре в идлибската зона сирийската армия, разбира се, че има пълното право да отвръща, да неутрализира терористите", посочи Небензя.

Борисов и Ердоган: Няма пряка заплаха за България заради Сирия

Няма пряка заплаха за България заради обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Това са изяснили в телефонен разговор днес минист...

Той отбеляза, че Русия не може да попречи на Сирия да изпълнява изписаните в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН изисквания за борба срещу тероризма, "при това на своя, а не на чужда територия".

Небензя изрази също убедеността, че спазването на договореностите ще позволи да се избегне повторението на събитията, довели до гибелта на турските военнослужещи. "Убедени сме, че ако военните, дипломатите и представителите на службите за сигурност от формата от Астана успеят да се концентрират върху базовите договорености по зоната за деескалация в Идлиб, тези договорености в най-близко време могат да бъдат материализирани "на терен", добави дипломатът, който изрази съжаление за гибелта на турските и сирийски военни.

САЩ и Турция - отношения с много неизвестни

Държавният департамент и Пентагона спорят доколко е целесъобразно да се удовлетвори искането на Анкара за временно разполагане в Турция по границата със Сирия на американските зенитни ракетни комплекси Patriot, съобщи Politico.

Позовавайки се на "четири лица, осведомени по въпроса", изданието уточни, че в подкрепа на турското искане застава спецпредставителят на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.

Ще премине ли "прокси' войната в Сирия в пълномащабна? (ВИДЕО)

Ескалацията на напрежението в Сирия достигна до опасни висоти. Турция и Русия вече са на ръба от директен въоръжен сблъсък в Сирия, сле...

"Но длъжности лица в Пентагона са обезпокоени от глобалните последици на такава стъпка, която те смятат за безразсъдна", пише в статията. Както заяви пред медията анонимен представител на Държавния департамент, представителите на министерството на отбрана на САЩ се обявяват срещу "глупост с наистина глобални последици". "Това бе и остава лоша идея", каза за искането на Турция и настояването на Джефри един от източниците на Politico, който е запознат с хора на междуведомственото обсъждания в американската администрация.

В публикацията се твърди, че Джефри не само настоява да се изпълни молбата на Турция, но и поставя въпроса за създаването на зона забранена за полети над Идлиб с участието на САЩ.

Но представителите на Комитета на началник щабовете на американската армия и представители от апарата на министъра на отбраната Марк Еспър отхвърлят тези предложения, отбелязва изданието. То цитира представители както на Пентагона, така и на Държавния департамент, а също още две лица, които са в течение на дебата. Представителите на американските военни кръгове смятат, че такава стъпка "би създала лош прецедент и не би променила плановете на руснаците и сирийците", казва се в статията.

Материалът стана факт, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео пусна писмено изявление, че САЩ преговарят с Турция и обсъждат варианти да ѝ окажат помощ заради Идлиб. САЩ "подкрепят своя съюзник по НАТО Турция след извършеното на 27 февруари подло и нагло нападение срещу турските войски в Идлиб, в резултат на което загинаха десетки турски войници", казва се в документа, цитиран и от руската държавна информационна агенция ТАСС.

"САЩ взаимодействат с турските си съюзници и разглеждат варианти за оказване на помощ на Турция в борбата с тази агресия, защото се стремим да предотвратим бъдещи жестоки действия от страна на режима на Асад и Русия, а също да облекчим хуманитарните страдания в Идлиб", твърди първият американски дипломат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com