САЩ недоволства от забавянето на унищожаването на сирийското химическо оръжие

19217
САЩ недоволства от забавянето на унищожаването на сирийското химическо оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви днес, че Вашингтон е обезпокоен от отлагането на сирийските власти да предадат химическото си оръжие, предаде AFP.

„Не знам какви са мотивите на сирийското правителство- дали това се дължи на некомпетентност, или защо те изостават с предоставянето на химическия си арсенал”, заяви Хейгъл.

Сирия – магнит за екстремистите

Няколко хиляди чужденци се бият в редиците на опозиционните сили в Сирия, а някои от тях преминават обучение да извършват атентати в ро...

Изказването на Хейгъл е в тон с това на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Той припомни, че съгласно договорките с режима на Башар Асад до 31 декември миналата година е трябвало да бъдат изведени най-опасните химически вещества във военния арсенал на Сирия. Обяснението на сирийците е, че лоши климатични условия са забавили извозването на оръжията. До 31-ви март пък тези оръжия трябва да бъдат унищожени.

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи вчера, че Дамаск е предал по-малко от 5% от най-опасните си химически оръжия. Само две пратки около 16 метрични тона всяка от т.н. Категория 1 химикали са напуснали пристанищния град Латакия в Сирия този месец като част от плана за разоръжаване под наблюдението на ООН и ОЗХО.

Двете партиди химически оръжия са натоварени на два кораба - датски и норвежки. На 5 февруари корабите трябва да напуснат сирийската територия, да отплуват за Италия, а там американски военен кораб да ги поеме и товарът им да бъде унищожен в открити води.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com