САЩ подкрепят иракското правителство, но то трябва да се бори срещу "Ал Кайда"

20315
САЩ подкрепят иракското правителство, но то трябва да се бори срещу "Ал Кайда"
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ подкрепят иракското правителство, но негова е задачата да се бори срещу бунтовниците, свързани с "Ал Кайда". Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който е на обиколка из Близкия изток.

"Ние сме на страната на иракското правителство в усилията му да отблъсне бунтовниците, но това е битка, която то само трябва да спечели. Убеден съм, че то ще успее", посочи Кери и добави, че САЩ ще продължат да бъдат в тесен контакт с властите в Багдад.

Кери: Израел и палестинците са по-близо до мир

Израел и палестинците днес са по-близо до мирно споразумение, отколкото бяха преди години, заяви американският държавен секретар Джон...

Ние сме много, много загрижени от набралата сила в страната "Ислямска държава в Ирак е Левант", заяви Кери. Това са най-опасните играчи в района, подчерта той, като изтъкна тяхното "варварство и бруталност".

Държавният секретар направи това изказване ден след като джихадисти от свързаната с "Ал Кайда" организация "Ислямската държава в Ирак и Левант" поставиха под свой контрол иракския град Фалуджа. Боевете в провинция Анбар, където се намира Фалуджа - провинцията, откъдето тръгна съпротивата срещу американската намеса през 2003 г. - са най-тежките за последните години. Само на тази провинция се пада една трета от загубите на американската армия в Ирак, показват данните, качени на сайта icasualties.org.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com