САЩ правели биооръжие с кръв от тайванци: Китай плаши преди изборите в Тайван

2837
САЩ правели биооръжие с кръв от тайванци: Китай плаши преди изборите в Тайван
Снимка: Getty Images

На 13 януари 2024 г. в Тайван предстоят ключови президентски избори. Разбира се, точно сега китайската пропаганда засилва натиска си чрез разпространяване на дезинформация сред гражданите на демократично управлявания остров.

Абсурдни твърдения

Всичко са завъртя около стар, но ефективен слух - че тайванците се хранели с "отровно" свинско месо, внесено от САЩ.

Още: Защо Китай не напада Тайван: Заради ракети с вода

Твърдението беше последвано от друго - че тайванското правителство тайно събирало кръв от гражданите и я давало на САЩ, за да направят биооръжие, с което да нападнат Китай. И двете твърдения, разпространени от Китайската комунистическа партия (ККП), бързо бяха опровергани.

В Тайван е поставен въпросът за верността на най-големия съюзник на Тайпе, като островът е представен за пешка, използвана от Америка. Крайната цел, казват анализатори, е да се вбие клин между Тайван и САЩ и да се тласнат тайванците към "гостоприемните обятия на Китай", пише BBC.

"Изглежда, че го има този наратив, че САЩ няма да подкрепят Тайван или ще го изоставят, ако има война или ако ситуацията не е изгодна за САЩ", казва изследователят на дезинформацията Куанг-Шун Ян.

Експертите по дезинформация твърдят, че Китай има пръст в разпространението на това послание и може би дори го създава. Доказателствата им са свързани и с близки до Пекин тайванци.

Още: Готов ли е Китай да нападне Тайван след новогодишната закана на Си Дзинпин? Геополитически анализ

Представяне на САЩ в негативна светлина

Невинаги става дума за теории на конспирацията - в повечето случаи се подчертават новини, които показват САЩ в лоша светлина или ги сочат като ненадеждна суперсила.

"За Китай това е битка за общественото мнение", казва Пума Шен, тайвански експерт по китайска дезинформация и кандидат за депутат от Демократичната прогресивна партия (ДПП). От ДПП е и водещият в проучванията кандидат за президент - Лай Чинг-те. Формацията е против Китай и за по-дълбоки връзки с Щатите.

"Да убедиш всички, че Китай е по-добрата страна, е по-трудно, но да убедиш всички, че Америка е проблематична, е сравнително по-лесно. За Китай това би се считало за успех", добавя Шен.

Още: Тайван повиши нивата на тревога преди изборите

Когато тайванският гигант в производството на чипове TSMC разшири дейността си в САЩ, това беше описано като американска принуда и "изчерпване" на тайванските ресурси. Продажбата на оръжия от САЩ на Тайван пък беше оценена като "измама" на острова с парите му, тъй като Вашингтон му изпращал ненадеждни оръжия (според китайската пропаганда).

Това са част от 84-те вида наративи за скептицизма към САЩ, открити от мозъчния тръст IORG между 2021 г. и 2023 г. в китайскоезичните медии, социалните мрежи, онлайн форума PTT и платформата за съобщения LINE. Пропагандните отдели на китайските провинциални правителства и държавните медии усилваха тези наративи, а в някои случаи дори бяха първите известни източници.

Само че повечето от източниците бяха тайвански политици и приятелски настроени към Китай медийни организации. Отдавна съществуват подозрения за китайско държавно влияние и в доклад на "Ройтерс" от 2019 г. бяха открити доказателства за това, че служители на континенталната част на страната плащат на тайванските медии за отразяване на събитията.

Слуховете за биологични оръжия се появиха за първи път в непотвърден материал на тайвански вестник, за който някои предполагаха, че е свързан с Пекин.

Още: Си Дзинпин е предупредил Байдън какво ще направи с Тайван

Слухът за американското свинско месо започна с публикации в интернет, в които се твърдеше, без доказателства, че правителството тайно представя американско свинско месо за тайванско. Идеята, че американското свинско месо може да е опасно, се обсъжда в Тайван от години, но тя се завърна точно навреме за напрегнатата президентска надпревара. Шен смята, че всяка дезинформационна кампания би трябвало да убеди само около 3% от избирателите, за да повлияе на резултата от изборите.

В навечерието на последните избори през 2020 г. в Тайван се появи огромна вълна от дезинформация срещу Демократичната партия, за която се смяташе, че идва от Китай. Макар че в крайна сметка тя се провали - президентът Цай Инуън спечели втория си мандат със съкрушителна победа - кампанията дълбоко разтревожи много тайванци.

Оттогава обаче политическият пейзаж се промени. От една страна, напрежението с Китай нарасна - Пекин неведнъж е подчертавал "обединението" като своя цел. Президентът Си Дзинпин отдавна претендира, че Тайван е китайска територия, докато Тайпе отстоява суверенитет.

Още: Си Дзинпин с нова претенция към Тайван: "Китай със сигурност ще бъде обединен"

Подкрепата за САЩ намалява

Междувременно вярата в САЩ намалява. Проучванията на общественото мнение показват, че тайванската общественост все още вярва много повече на САЩ, отколкото на Китай. Но годишното проучване "Американски портрет", провеждано от тайвански учени, установи, че миналата година само 34% от тайванците са вярвали, че САЩ са държава, на която може да се има доверие, в сравнение с 45% през 2021 г.

Снимка: Getty Images

Друго проучване на тайванската фондация "Обществено мнение" установи, че 51% от тайванците на възраст около 20 години са склонни да вярват на наративите за скептицизма към САЩ - най-високата стойност сред всички възрастови групи.

Според социологическата организация една от възможните причини е, че по-младите тайванци е по-вероятно да бъдат изпратени на фронтовата линия на евентуална война.

Още: Китай се учи от Русия как да води хибридна война срещу САЩ, така ще превземе Тайван

Натиск от Китай

На 28 декември "Ройтерс" съобщи, че Китайската комунистическа партия е оказвала натиск върху популярната тайванска група Mayday да подкрепи твърдението на Пекин, че Тайван е част от Китай. Агенцията цитира анонимен източник, който е предоставил достъп до вътрешна бележка по сигурността, в която подробно се описват заплахите на Китай да глоби групата. Тайвански служител по сигурността твърди, че сплашването на Mayday от страна на Пекин е било с цел да се повлияе на вота на тайванските младежи. Това посочва в седмичния си анализ за Тайван американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Говорителят на предизборната кампания на Лай Чинг-те заяви, че намесата на Китайската комунистическа партия (ККП) в изборите става все по-очевидна.

Междувременно два влекача на Китай навлязоха на по-малко от три морски мили от южното крайбрежие на Тайван на 31 декември. Администрацията на бреговата охрана на Тайван изпрати кораб, който да изгони лодките, които теглеха баржа на север. Радиооператорът на един от влекачите се подигра с предупрежденията, но напусна тайванските води без инциденти.

На 1, 2 и 3 януари китайски балони на голяма височина преминаха за първи път директно над Тайван: Тайван засече четири китайски балона преди изборите

Изпращането на балоните над Тайван от страна на Китай вероятно е част от по-широкообхватни усилия за изтощаване на ресурсите и възможностите за реагиране на Тайпе, пише ISW. От 2020 г. насам КНР нормализира ежедневните въздушни и военноморски дейности около Тайван, включително почти ежедневните въздушни пресичания на средната линия в Тайванския проток.

Демократите водят

Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на Демократичната прогресивна партия (ДПП) Лай Чинг-те продължава да води в проучванията. Изследванията на всички основни организации в Тайван показват, че Лай запазва преднина от поне три процентни пункта пред кандидата на "Гоминдан" Хоу Ю-и. "Гоминдан" е най-старата партия в Азия, която действа в Китай и Тайван. Преднината на Лай е по-голяма от допустимата грешка.

Някои проучвания, като например Formosa и Mirror News, показват, че Лай води с повече от 10 процентни пункта пред Хоу.

Подкрепата за Лай се е запазила на 35,3 %, докато подкрепата за кандидата на Тайванската народна партия (ТНП) Ко Уен-дже е нараснала с три процентни пункта до 24%. Рейтингът на Хоу обаче спадна с почти два пункта - до 28,7%.

Това са последните проучвания на общественото мнение в навечерието на президентските избори, тъй като на 3 януари Тайван влезе в десетдневен период на "затъмнение" преди изборите на 13 януари.

Още: Тайван си напазарува ракети за изтребители от САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com