САЩ са разтревожени от евентуалната употреба на химически оръжия в Източна Гута

1838
САЩ са разтревожени от евентуалната употреба на химически оръжия в Източна Гута
Снимка: Getty images/Guliver

Държавният департамент на САЩ е загрижен за възможното използване на химическо оръжие в град Дума, Източна Гута. Това съобщи в събота представител от пресслужбата на американското външно министерство за ТАСС.

"Тази сутрин видяхме множество, изключително смущаващи съобщения за още едно нападение с евентуална употреба на химически оръжия в близост до болницата в Дума (Сирия). В докладите на редица групи и медицински лица на места са посочени най-малко 40 убити и стотици ранени", заяви той.

Бунтовниците в Източна Гута сключиха споразумение за евакуация с Русия

„Окончателно“ споразумение за евакуация на бунтовниците и мирните граждани е постигнато за последното гнездо на съпротива в...

Представителят на Държавния департамент отбеляза още, че ведомството му "продължава да получава доклади и да оценява информацията като предполагаемата атака". Той отново припомни и случаите на използване на химическо оръжие, от страна на сирийския режим срещу собствения му народ.

Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент на Хедър Науърт също публикува в събота писмено изявление, в което подчерта, че САЩ "ще положи всички усилия, за да предаде на правосъдието тези, които използват химически оръжия в Сирия и на други места."

"Тези доклади, ако бъдат потвърдени, са шокиращи и ще изискват незабавен отговор от международната общност", се казва в документа. Вашингтон, заключи Науърт, призовава Москва "незабавно да спре изричната си подкрепа" към приписваните на Дамаск престъпления и "да започне да работи с международната общност, за да се предотврати по-нататъшни, варварски нападения с химически оръжия."

Припомняме, че в събота агенция САНА съобщи, позовавайки се на свой сирийски военен източник, че лидерите на въоръжената група "Джеиш ал Ислам" се готвят да нахлуят отново в град Дума и да изценират атака с токсични вещества. По данни на медията постановката има за цел да "спре офанзивата, която започна в петък от страна на правителствените войски в околностите на Дума".

Десетки атентатори-самоубийци са били прихванати на излизане от Източна Гута

Бойци на сирийската армия задържаха и неутрализираха над 30 души, препасани със самоубийствени колани, при извеждане на цивилни от Изто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия