Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се заканиха да наложат на Иран "най-тежките санкции в историята"

21 май 2018, 17:54 часа • 1465 прочитания

САЩ ще засилят финансовия натиск срещу Иран с „най-тежките санкции в историята“. Това предупреди американският държавен секретар Майк Помпео, предава AFP, цитирана от "Фокус".

„Ние ще приложим безпрецедентен финансов натиск срещу режима в Иран. Лидерите в Техеран няма да се съмняват в нашата сериозност", подчерта Помпео в първата си важна външнополитическа реч, след като смени ЦРУ с Държавния департамент на САЩ.

„Иран вече няма да има „карт бланш“ за доминация в Близкия изток", увери Помпео, очертавайки новата стратегия на САЩ за работа с Иран, и представяйки 12 условия на Вашингтон за „нова сделка" за ядрената програма на Техеран.

По-рано през май американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от ядреното споразумение с Иран, договорено по време на предшественика му Барак Обама след години на преговори. Тръмп заяви, че Ислямската република разработва ядрена програма, макар да не представи доказателства за това.

ЕС и много държави по света разкритикуваха решението на САЩ и заявиха, че ще работят за оставането в сила на ядрената сделка.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес