Саудитска Арабия иска да провали сделка за ядрената програма на Иран

4047
Саудитска Арабия иска да провали сделка за ядрената програма на Иран

Саудитска Арабия се стреми да провали сделката за ядрената програма на Иран и да въвлече целия регион в конфликт, пише външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в статия, публикувана в New York Times.

"Саудитска Арабия вероятно се опасява, че премахването на димната завеса, създадена от ядрения проблем, ще позволи да се види истинската глобална заплаха – нейното активно финансиране на екстремизма – посочва той. – Стратегията по провалянето на ядреното споразумение, както и съхраняването – и дори задълбочаването – на напрежението в региона се състоят от три части – натиск на Запад; съдействие на регионалната нестабилност чрез войната в Йемен и финансиране на екстремизма; директни провокации спрямо Иран".

Съветът за сигурност на ООН прие сделката за иранската ядрена програма

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция в подкрепа на сделката за ядрената програма на Иран, съобщава АФП. Миналата се...

Външният министър отбелязва също, че Саудитска Арабия още през 2013 г. е предприемала опити за проваляне на споразумението по иранската ядрена програма, след подписването на междинното женевско споразумение между Иран и "шесторката" международни посредници.

Кризата между Техеран и Рияд

Освен това Зариф подчертава, че след нападението срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран от демонстранти, протестиращи срещу екзекуцията на шиитския проповедник Нимр ан-Нимр, Техеран е правил опити да установи диалог с Рияд.

Сделката за иранската ядрена програма - триумфа на дипломацията

Сделката за Иранската ядрена програма, която беше постигната вчера във Виена, е победа за дипломацията на търпението, пише в анализ бри...

"Сега властите на Саудитска Арабия трябва да направят избор: да продължат да подкрепят екстремистите и да продължат развитието на религиозна омраза, или да играят конструктивна роля в съдействието на регионалната стабилност", резюмира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com